Sestavine

  • 1 romb (ca. 1,4 kg)
  • 1 majhna bio limona
  • 150 ml ribjega fonda (alternativa je zelenjavni fond)
  • 1/2 žličke koromačevih semen
  • 4 vejice bazilike
  • 70 g masla
  • 1 kozarec sataraša Heart Made

Uvod

Ni le epidemija kriva, da najbrž ne bomo šli v Luja XV v Monte Carlo. Zato pa je/bo prišel Ducasse k nam! Da je največji med največjimi svetovnimi chefi, pove tudi to, da so njegovi recepti najbolj natančni, saj mu ni pomembno le, kako bo česen zrezan, na 1 ali 2 milimetra, temveč tudi koliko tako tankih česnovih rezin bo v jedi, osem ali devet. A brez skrbi, v tem receptu česna niti ni. Zato pa je vse drugo tako podrobno, da bo šlo brez težav. Tudi v tem je veličina, če jo tako darežljivo deliš.

Sicer pa tega recepta - obljubite, da boste odslej tako dušeno-pekli v pečici vsakega romba ali kovača - nismo izbrali le zaradi francoskega chefa, temveč tudi slovenskega. Ducasse sicer priporoča prilogo iz koromača, a očitno še ni poskusil sataraša našega ”vrtnarskega” chefa Boruta Jovana. Le njegov kozarec za vlaganje je bilo potrebno odpreti, pa je bil celo Ducasse (še) boljši....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Debit Lučica riserva, 2015, Bibich
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 250 stopinj. Romba očistimo, oplaknemo in obrišemo s kuhinjskim papirjem. Položimo ga v velik pekač in posolimo. Limono narežemo na večje kocke.

2

Ribo oblijemo s 120 ml fonda in ob strani dodamo koromač, baziliko, limono in 20 g masla. Pekač postavimo v sredino pečice in ribo pečemo 14 do 16 minut, med pečenjem jo večkrat prelijemo z juho.

3

Pekač z ribo vzamemo iz pečice, skozi cedilo odlijemo tekočino od pečenja, ribo pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 10 minut.

4

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 stopinj. V pekač zlijemo precejeno ribjo omako, preostali fond in dodamo maslo. Ribo pečemo še 8 do 10 minut in jo redno polivamo z masleno omako, tako da koža dobi sijaj.

5

Vmes pogrejemo sataraš iz kozarca in ga stresemo v servirno skodelo. Postrežemo ga skupaj s pečenim rombom in maslenim peteršiljevim krompirjem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)