Sestavine

  • 400 g rikote
  • 60 g moke
  • 60 g naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1/2 žličke nastrgane limonove lupine
  • 2 žlici čemaževega pesta
  • 200 g paradižnikove omake

Uvod

Gnudi niso njoki, ki so narejeni iz krompirjevega testa. Gnudi so cmočki, narejeni iz rikote, ki je narejena iz sirotke. Gnudi tudi niso testenina, ker so le nadev, okrog katerega nič ni. Zato so gnudi predvsem mehki, nežni in voljni!

Za to mehkobo pa je potreben pravi recept. Preizkusili smo jih veliko, da smo na koncu sestavili tega, ki je najbolj prilagojen domačemu kuhanju, ima največ možnosti, da vam bo uspel in da bodo jedci na koncu rekli: ”Kako so mehki!”...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Pinot gris 2016, Andreja in Janko Kobal
 
Postopek
1

V posodo stresemo rikoto, moko, parmezan, celo jajce in rumenjak, začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter vse previdno premešamo z vilicami. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

2

Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo cmoke v velikosti oreha in jih povaljamo v semolina moki. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo gnude, spet zavremo in nato kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Poskusimo, po potrebi kuhamo še 1 – 2 minuti.

3

V majhni ponvi segrejemo čemažev pesto. V kozici segrejemo paradižnikovo omako. Kuhane gnude odcedimo in polovico povaljamo v čemaževem pestu, preostalo polovico pa na krožniku prelijemo s paradižnikovo omako.

Oceni