Sestavine

  • 400 g rikote
  • 60 g moke
  • 90 g naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • muškatni orešček
  • sveže mleti črni poper
  • sol
  • 100 g masla
  • črni tartufi
  • 200 g belušne cikorije (ali stebelne zelene)
  • 1 glava treviškega radiča
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • semolina ali navadna moka

Uvod

Če nimate tartufov, je pač malo več parmezana. Če nimate puntarelle (belušne cikorije), bo pač stebelna zelena, če ne treviškega radiča, bo belgijski vitlof. Vse se da zamenjati, le gnudov ne!

V gnude, te mehke in čvrste, majhne in krepke, voljne in grobe, polne in prazne, ki so njoki, cmoki, štruklji in pašta hkrati, se zaljubiš na prvi grižljaj. Če bi bili (gnudi) brez vsega, revni in ubogi brez priloge in omake, bi jih imeli radi. Tako pa so spodaj puntarella in treviški radič, ki s svojo v olivnem olju opraženo nežno grenkobo razširjata sladkost rikote, zgoraj črni tartufi, ki nas z oblakov spustijo na/pod zemljo, rjavo maslo, ki poveže vse skupaj v zapeljivo celoto, parmezan, ki doda svoj umami, solni cvet, ki vse skupaj poudari. Naj zato ne manjka še kozarec mineralno-slanega vina....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut (+ 2 uri za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Vitovska 2016, Marko Fon
 
Postopek
1

V posodo stresemo rikoto, moko, 60 g parmezana, jajce in rumenjak, začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter vse previdno premešamo z vilico. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

2

Cikorijo in radič narežemo na poljubne kose. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in pražimo česen na majhni temperaturi 1 minuto. Dodamo zelenjavo in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo.

3

Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo cmoke v velikosti oreha in jih povaljamo v semolina moki. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo gnude oz. cmoke, zavremo in jih kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut.

4

Maslo segrevamo na majhni temperaturi do svetlo rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo, nanjo odcejene gnude, prelijemo z maslom in potresemo z nahobljanimi črnimi tartufi in preostalim parmezanom.

Oceni