Gnudi z rikoto in tartufi
Sestavine
- 400 g rikote
- 60 g moke
- 90 g naribanega parmezana
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- muškatni orešček
- sveže mleti črni poper
- sol
- 100 g masla
- črni tartufi
- 200 g belušne cikorije (ali stebelne zelene)
- 1 glava treviškega radiča
- 2 stroka česna
- 3 žlice oljčnega olja
- semolina ali navadna moka

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 25 minut (+ 2 uri za hlajenje)
- Priporočeno vino: Vitovska 2016, Marko Fon
V posodo stresemo rikoto, moko, 60 g parmezana, jajce in rumenjak, začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter vse previdno premešamo z vilico. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Cikorijo in radič narežemo na poljubne kose. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in pražimo česen na majhni temperaturi 1 minuto. Dodamo zelenjavo in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo.
Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo cmoke v velikosti oreha in jih povaljamo v semolina moki. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo gnude oz. cmoke, zavremo in jih kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut.
Maslo segrevamo na majhni temperaturi do svetlo rjave barve. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo, nanjo odcejene gnude, prelijemo z maslom in potresemo z nahobljanimi črnimi tartufi in preostalim parmezanom.