Sestavine

  • 25 dag jurčkov
  • 25 dag lisičk
  • 600 g krompirja
  • 250 g korenja
  • 120 g pora
  • 2 stroka česna
  • 2 zrela paradižnika
  • 3 žlice repičnega olja
  • 2 lovorova lista
  • 50 ml sladke smetane
  • 4 vejice svežega majarona
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, črni poper
  • 1200 ml zelenjavne juhe

Uvod

Najboljša je, seveda, če gobe sami naberemo. Toda druga najboljša je ta, ki je brez čebule. Zgostite jo raje s krompirjem, ki pa ga morate narezati na drobne in enakomerne kocke, čebulo zamenjajte s porom, ki ga ne zažgite, kot se to v gostilniških juhah prerado zgodi čebuli, in ne varčujte s korenjem ter zelišči (majaron, peteršilj, lovor). Paradižnik dodajte šele tik pred koncem in le toliko, da juho pobarva do oranžne barve, ki jo dobite, ko pustite kislo smetano v hladilniku, v juho pa dolijete le žlico sladke....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Jurčke narežemo na manše rezine, večje lisičke pa na polovico. Por po dolžini prerežemo na polovico in ga narežemo na 5 mm velike kose. Krompir in korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeni česen drobno sesekljamo.

2

V širokem loncu segrejemo olje, dodamo korenje in pražimo 2 minuti. Vmešamo por in česen, rahlo opražimo in dodamo še gobe. Pražimo 2 minuti, nato vmešamo narezani krompir, zalijemo z juho, dodamo lovor in kuhamo na srednji temperaturi približno 15 minut oz. da se krompir zmehča.

3

Medtem olupimo paradižnika, narežemo na majhne kocke in zamešamo v juho. Dolijemo še smetano, zavremo in pred serviranjem juho potresemo z majaronovimi lističi in sesekljanim peteršiljem.

Oceni