Gobova juha z jurčki in lisičkami
Sestavine
- 25 dag jurčkov
- 25 dag lisičk
- 600 g krompirja
- 250 g korenja
- 120 g pora
- 2 stroka česna
- 2 zrela paradižnika
- 3 žlice repičnega olja
- 2 lovorova lista
- 50 ml sladke smetane
- 4 vejice svežega majarona
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol, črni poper
- 1200 ml zelenjavne juhe

Jurčke narežemo na manše rezine, večje lisičke pa na polovico. Por po dolžini prerežemo na polovico in ga narežemo na 5 mm velike kose. Krompir in korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeni česen drobno sesekljamo.
V širokem loncu segrejemo olje, dodamo korenje in pražimo 2 minuti. Vmešamo por in česen, rahlo opražimo in dodamo še gobe. Pražimo 2 minuti, nato vmešamo narezani krompir, zalijemo z juho, dodamo lovor in kuhamo na srednji temperaturi približno 15 minut oz. da se krompir zmehča.
Medtem olupimo paradižnika, narežemo na majhne kocke in zamešamo v juho. Dolijemo še smetano, zavremo in pred serviranjem juho potresemo z majaronovimi lističi in sesekljanim peteršiljem.