Gobova rižota iz pečice
Sestavine
- 400 g gob (šampinjoni, kraljevi ostrigarji, šitake)
- 3 stroki česna
- 6 timijanovih vejic
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev
- 60 ml oljčnega olja
- sol, poper
- 180 g arborio riža
- 15 g suhih jurčkov
- 50 g šalotke
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 ml suhega vermuta ali belega vina
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 30 g masla
- 1/2 žličke limonine lupine
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- polovica limone

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Riesling 2019, Šumenjak
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Gobe narežemo na 5 mm debele rezine. Zmešamo jih s česnom, osmukanim timijanom, 60 ml olja in 1/2 žličke soli. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanjo porazdelimo gobe in pazimo, da se ne prekrivajo. Pečemo jih v sredini pečice 25 do 30 minut, vmes jih enkrat obrnemo. Pekač vzamemo iz pečice in jo pustimo vklopljeno na 180 stopinj.
Suhe jurčke namočimo v 200 ml mlačne vode in pustimo stati 15 minut. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Namočene jurčke dobro ožmemo in drobno sesekljamo. Odmerimo 150 ml vode v kateri so se namakali.
V litoželezni posodi segrejemo 2 žlici olja in šalotko pražimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo riž, solimo in popramo ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vermut ali vino, kuhamo 1 minuto in dolijemo vodo od jurčkov in 400 ml juhe. Pokrijemo in postavimo v pečico za 16 minut.
Posodo prestavimo na štedilnik, dolijemo preostalo juho in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Nato posodo odstavimo s štedilnika in v rižoto zamešamo parmezan, na kocke narezano maslo, limonino lupino in peteršilj. Če je rižota pregosta, dodamo žlico ali dve vroče vode. Rižoto naložimo na ogreta krožnika, potresemo s pečenimi gobami, dodamo krhelj limone in takoj serviramo.