Sestavine

  • 400 g gob (šampinjoni, kraljevi ostrigarji, šitake)
  • 3 stroki česna
  • 6 timijanovih vejic
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 60 ml oljčnega olja
  • sol, poper
  • 180 g arborio riža
  • 15 g suhih jurčkov
  • 50 g šalotke
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 100 ml suhega vermuta ali belega vina
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 50 g naribanega parmezana
  • 30 g masla
  • 1/2 žličke limonine lupine
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • polovica limone

Uvod

Rižota je le ena – tečaj o rižoti -, vse drugo pa so variacije … A ponavadi gre spreminjanje v smer, da znajo pravo rižoto skuhati le v Italiji, povsod drugje pa so to bolj ali manj uspele riževe jedi. Slednje je pri slovenskem kuhanju rižote najbolj izrazito pri gobovi ”rižoti”. Godi se ji, skratka, podobno kot ”naši” gobovi juhi. Zelo malo je res dobrih, preveč jih je le juh s preveč ali premalo gobami.

Dobro gobovo rižoto je tako težko skuhati, ker večina kuha gobe, namesto riža (ali juhe). No, zdaj veste, zakaj tukaj rižoto pečemo (v pečici), ne pa kuhamo/mešamo na štedilniku; ker tako ne moremo zgrešiti, ne z rižem, ki se kuha/peče sam, še manj pa z gobami, ki so le dodatek, a najbolj pomemben.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Riesling 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Gobe narežemo na 5 mm debele rezine. Zmešamo jih s česnom, osmukanim timijanom, 60 ml olja in 1/2 žličke soli. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanjo porazdelimo gobe in pazimo, da se ne prekrivajo. Pečemo jih v sredini pečice 25 do 30 minut, vmes jih enkrat obrnemo. Pekač vzamemo iz pečice in jo pustimo vklopljeno na 180 stopinj.

2

Suhe jurčke namočimo v 200 ml mlačne vode in pustimo stati 15 minut. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Namočene jurčke dobro ožmemo in drobno sesekljamo. Odmerimo 150 ml vode v kateri so se namakali.

3

V litoželezni posodi segrejemo 2 žlici olja in šalotko pražimo na majhni vročini 3 minute. Dodamo riž, solimo in popramo ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vermut ali vino, kuhamo 1 minuto in dolijemo vodo od jurčkov in 400 ml juhe. Pokrijemo in postavimo v pečico za 16 minut.

4

Posodo prestavimo na štedilnik, dolijemo preostalo juho in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Nato posodo odstavimo s štedilnika in v rižoto zamešamo parmezan, na kocke narezano maslo, limonino lupino in peteršilj. Če je rižota pregosta, dodamo žlico ali dve vroče vode. Rižoto naložimo na ogreta krožnika, potresemo s pečenimi gobami, dodamo krhelj limone in takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)