Sestavine

  • 400 g govejega bočnika
  • 500 g govejega repa
  • 500 g govejih ličnic
  • 1,2 kg rumene čebule
  • 50 g ghee masla
  • 1 žlica kumine v zrnu
  • 6 žlic repičnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 žlici ajvarja
  • 2 žlici sladke mlete paprike
  • 1 žlica pekoče mlete paprike
  • 1 l goveje jušne osnove
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlički nastrgane pomarančne bio lupine
  • 1 žlička solnega cveta
  • 100 g šitake gob ali kraljevih ostrigarjev
  • 1 žlica masla

Uvod

V Šoli okusov ne kuhamo le za recepte, temveč tudi zase. Za recepte, namreč, kuhamo vsak dan nekaj novega, zase pa kdaj tudi kaj ponovimo. In ko ponovimo, je velikokrat nekaj ”na žlico”, preprosto, torej, čim prej gotovo, po možnosti pogreto. Torej golaž ponavljamo … In takrat ga skuhamo po tem receptu!

Ni nujno, da bo to tudi vaš golaž. Ne nazadnje nakup mesa zanj ni tako preprost, čeprav je poceni. Ličnice bo najbrž potrebno pri (dobrem) mesarju naročiti, za rep pa mu povedati, naj ga ne žaga, saj ga bomo sami raje prerezali med členki.

Zato priporočamo, da se pred kuhanjem svojega golaža ”vpišete” v tečaj o golažu, ki je tukaj.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 745 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 8 ur za mariniranje + 3 ure za dušenje)
 
Postopek
1

Bočnik in ličnice narežemo na večje kose (80 g), rep prerežemo po členkih in meso porazdelimo v tri vrečke za zamrzovanje. V vsako dolijemo po dve žlici repičnega olja in porazdelimo kumino, ki smo jo po želji zdrobili v možnarju (ali pustili celo). Vse skupaj premešamo in damo v hladilnik preko noči.

2

Naslednji dan olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V veliki litoželezni posodi segrejemo ghee maslo, dodamo čebulo in jo med mešanjem dušimo na majhni vročini 30 minut. Pečico segejemo na 160 stopinj.

3

V praženo čebulo zamešamo obe vrsti mlete paprike, paradižnikovo mezgo in ajvar ter pražimo 1 minuto. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter po želji dodamo še kumino. Dolijemo govejo juho, dodamo marinirano meso, zavremo, pokrijemo in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 3 ure, da čebula razpade in se meso zmehča.

4

Meso nato poberemo iz posode in tekočino, če je preredka, še malo pokuhamo. V omako zamešamo meso in vse skupaj ponovno segrejemo. Po želji lahko golaž na krožniku potresemo z mešanico nastrgane pomarančne lupine in solnega cveta ali s pečenimi gobami na maslu.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)