Golaž iz treh vrst mesa
Sestavine
- 400 g govejega bočnika
- 500 g govejega repa
- 500 g govejih ličnic
- 1,2 kg rumene čebule
- 50 g ghee masla
- 1 žlica kumine v zrnu
- 6 žlic repičnega olja
- sol, poper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici ajvarja
- 2 žlici sladke mlete paprike
- 1 žlica pekoče mlete paprike
- 1 l goveje jušne osnove
- 2 lovorova lista
- 2 žlički nastrgane pomarančne bio lupine
- 1 žlička solnega cveta
- 100 g šitake gob ali kraljevih ostrigarjev
- 1 žlica masla

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 745 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 8 ur za mariniranje + 3 ure za dušenje)
Bočnik in ličnice narežemo na večje kose (80 g), rep prerežemo po členkih in meso porazdelimo v tri vrečke za zamrzovanje. V vsako dolijemo po dve žlici repičnega olja in porazdelimo kumino, ki smo jo po želji zdrobili v možnarju (ali pustili celo). Vse skupaj premešamo in damo v hladilnik preko noči.
Naslednji dan olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V veliki litoželezni posodi segrejemo ghee maslo, dodamo čebulo in jo med mešanjem dušimo na majhni vročini 30 minut. Pečico segejemo na 160 stopinj.
V praženo čebulo zamešamo obe vrsti mlete paprike, paradižnikovo mezgo in ajvar ter pražimo 1 minuto. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter po želji dodamo še kumino. Dolijemo govejo juho, dodamo marinirano meso, zavremo, pokrijemo in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 3 ure, da čebula razpade in se meso zmehča.
Meso nato poberemo iz posode in tekočino, če je preredka, še malo pokuhamo. V omako zamešamo meso in vse skupaj ponovno segrejemo. Po želji lahko golaž na krožniku potresemo z mešanico nastrgane pomarančne lupine in solnega cveta ali s pečenimi gobami na maslu.