Sestavine

  • 600 g paradižnika
  • 40 g temne čokolade
  • 2 čebuli
  • 3 podolgovate rdeče paprike
  • 500 g šampinjonov
  • 4 žlice ogrščičnega olja
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 2 žlici rdeče paprike v prahu
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička naribane limonine lupine

Uvod

Nekaj za dušo? Da jo pogreje in razveseli? Priznajte, da ob takšni želji vedno posežete po čokoladi … Zakaj pa ne kar za kosilo?! Rjavi šampinjoni, ki so bolj aromatični od belih, in rdeče koničaste paprike, ki so boljše za pečenje od vseh drugih, se ujemajo tako kot sladkost čokolade in pekočina čilijev. Ko pa se vsi skupaj objemajo v takšni gosti in temni omaki, zanjo ne potrebujete niti žlice, saj gre najhitreje in najboljše kar s svaljki.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2021, Puhan
 
Postopek
1

Paradižnike blanširamo 30 sekund, jih prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na 2 x 4 cm velike kose. Šampinjone narežemo na četrtine.

2

V ponvi segrejemo olje ter čebulo in papriko pražimo 5 minut. Dodamo narezane šampinjone in pražimo še 5 minut Zelenjavo potresemo s papriko v prahu in kumino ter solimo in popramo. Dodamo paradižnik, na majhne kocke narezano čokolado in juho. Kuhamo na srednji vročini 10 minut.

3

V golaž pred serviranjem zamešamo peteršilj. Odlična priloga so pečeni krompirjevi svaljki.

Oceni