Sestavine

  • 500 g lisičk
  • 4 majhne šalotke (100 g)
  • 50 g masla
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • kajenski poper
  • 3 lovorovi listi
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 750 g majhnega čvrstega krompirja
  • 5 žlic olja oljne ogrščice (ali olivnega olja)
  • 150 ml sladke smetane
  • sol
  • kumina v zrnu
  • mleta kumina
  • česnovi listi

Uvod

V zmoti kuha tisti, ki lisičkam namenja le stransko vlogo - prilogo. Še bolj pa tisti, ki misli, da lisičke sicer lepo dišijo, a v jedeh je njihov okus dolgočasen, tekstura pa frotirasta. Potrebujejo le pravo omako in natančen postopek, pa goveji golaž ostane za malico, takšen iz lisičk pa za slavnostni obed. Bodite pozorni na začinjanje - lisičkam je všeč pekoča paprika, a golaž potrebuje tudi sladkost kumine. Zato pa je zraven krompir, ki posodi svojo zapečenost.

Če je bila še pred ne tako davnimi leti zraven kumina, se je takoj začela čistilna akcija. A potem se je začela Šola in okusi so postali pomembnejši od predsodkov. Kumina mora na tako hrustljavo pečen krompir! Tako kot je potrebno dati lisičkam priložnost za glavno vlogo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 417 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico vklopimo na ventilatorsko funkcijo na 180 stopinj. Krompir dobro umijemo, osušimo in narežemo 1 cm debele rezine. V posodi jih prelijemo s 3 žlicami olja, solimo, temeljito premešamo in naložimo na peki papir na pekaču. Pazimo, da se rezine krompirja ne prekrivajo. Potresemo jih s kumino v zrnu in pečemo v sredini pečice 20 do 30 minut oz. tako dolgo, da krompir lepo porjavi in postane hrustljav.

2

Šalotke olupimo, po želji po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na zelo tanke rezine. Segrejemo preostalo olje in žlico masla, dodamo narezane šalotke in stekleno opražimo na srednji temperaturi, pazimo da čebula ne porjavi. Potresemo s papriko v prahu in kajenskim poprom, pražimo pol minute ter zalijemo z juho. Dodamo še lovorove liste in kuhamo na majhni vročini 10 minut. Nato dolijemo smetano in kuhamo še 10 minut, da se omaka rahlo zgosti (omako lahko zgostimo tudi z 1 žličko jedilnega škroba, ki smo gladko razmešali v 2 žlicah mrzle vode).

3

Medtem očistimo lisičke in večje prerežemo na polovico. Teflonsko ponev dobro segrejemo, vanjo stresemo lisičke in jih pražimo na močni temperaturi toliko časa da spustijo vodo. Vodo odlijemo, ponev postavimo nazaj na ploščo in dodamo preostalo maslo. Lisičke pražimo še 2 do 3 minute in jih začinimo s soljo in mleto kumino.

4

V omako zamešamo pražene lisičke. V ogrete krožnike naložimo lisičkin golaž in na vrh rezine pečenega krompirja. Potresemo z drobno narezanimi česnovimi listi in serviramo.

Oceni