Goriška roža in brstični ohrovt
Sestavine
- 600 g brstičnega ohrovta
- 4 velike glave radiča (goriška roža ali siljeni radič)
- 3 žlice masla
- 1 limeta
- 2 žlički lešnikovega ali orehovega olja
- sol, poper
- 7 žlic bučnega olja
- 1 žlica gorčice Dijon
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 2 žlici jabolčnega balzamičnega kisa
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 granatno jabolko
- 50 g opraženih bučnih semen

Brstični ohrovt umijemo, očistimo, vsaki glavi odlomimo zunanja dva lista in damo na stran. Glave nato glede na velikost razpolovimo ali narežemo na četrtine.
Bučno olje, gorčico, javorjev sirup, balzamični kis, vinski kis, sol in sveže mleti poper v steklenem kozarcu s pokrovom dobro stresemo, da se premešajo. Dve žlici marinade prelijemo po listih brstičnega ohrovta, dobro premešamo in postavimo na stran.
Radič očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Granatno jabolko razpolovimo in obrnemo navzdol v globoko skledo. Po lupini potolčemo z zajemalko ali leseno lopatko, da pečke padejo iz lupine, in pri tem odstranimo še belo ovojnico. Bučna semena grobo narežemo.
V veliki ponvi segrejemo maslo in narezani brstični ohrovt pražimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Začinimo ga z limetinim sokom po okusu, lešnikovim oljem, soljo in sveže mletim poprom.
Radič zmešamo s preostalo marinado in vanj zamešamo še marinirane liste. Stresemo ga v široko skledo in potresemo s pečenim brstičnim ohrovtom, 4 žlicami pečk granatnega jabolka in bučnimi semeni.