Sestavine

  • 600 g brstičnega ohrovta
  • 4 velike glave radiča (goriška roža ali siljeni radič)
  • 3 žlice masla
  • 1 limeta
  • 2 žlički lešnikovega ali orehovega olja
  • sol, poper
  • 7 žlic bučnega olja
  • 1 žlica gorčice Dijon
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 2 žlici jabolčnega balzamičnega kisa
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 granatno jabolko
  • 50 g opraženih bučnih semen

Uvod

Goriška roža in brstični ohrovt v solati sta kombinacija, ki bo kot priloga, ne le solata, razveselil hrustljavo pečenega piščanca. Gre za to, da solatna navada/razvada zahteva solatno svežino zaradi teže/obilnosti jedi, ki jo spremlja. Ponavadi to jed sestavljajo mesne beljakovine in krompirjevi ogljikovi hidrati. Zmota!

Povišajte solato v prilogo, tako da ne bo hladna, temveč topla, a še vedno lahka in osvežilna, izpustite škrobno napihnjenost in ne bo vam potrebno med vegetarijance. Čeprav se sliši poenostavljeno, je dejansko preprosto: manj mesa bomo pojedli le, če bomo ob njem pojedli več boljših prilog. Zato smo v tej zimski mesni prilogi uporabili najlepšo solatno rožo in vam zaupali najboljši način priprave brokolija....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Brstični ohrovt umijemo, očistimo, vsaki glavi odlomimo zunanja dva lista in damo na stran. Glave nato glede na velikost razpolovimo ali narežemo na četrtine.

2

Bučno olje, gorčico, javorjev sirup, balzamični kis, vinski kis, sol in sveže mleti poper v steklenem kozarcu s pokrovom dobro stresemo, da se premešajo. Dve žlici marinade prelijemo po listih brstičnega ohrovta, dobro premešamo in postavimo na stran.

3

Radič očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Granatno jabolko razpolovimo in obrnemo navzdol v globoko skledo. Po lupini potolčemo z zajemalko ali leseno lopatko, da pečke padejo iz lupine, in pri tem odstranimo še belo ovojnico. Bučna semena grobo narežemo.

4

V veliki ponvi segrejemo maslo in narezani brstični ohrovt pražimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Začinimo ga z limetinim sokom po okusu, lešnikovim oljem, soljo in sveže mletim poprom.

5

Radič zmešamo s preostalo marinado in vanj zamešamo še marinirane liste. Stresemo ga v široko skledo in potresemo s pečenim brstičnim ohrovtom, 4 žlicami pečk granatnega jabolka in bučnimi semeni.

Oceni