Goriška vrtnica s polento
Sestavine
- 200 g goriškega radiča
- 16 kom velikih kozic
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 150 g koruznega zdroba
- 200 ml mleka
- sol, sveže mleti poper
- kajenski poper
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g dimljene rikote ali skute

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Jakot 2013, Ščurek Wines
V loncu zavremo 450 ml vode, mleko in sol. Vmešamo koruzni zdrob in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Če je kuhana polenta pregosta, dolijemo še malo vode ali mleka.
Kozice olupimo, osušimo s kuhinjskim papirjem in začinimo s kajenskim poprom. Radič očistimo in večje glave po dolgem prerežemo na polovico. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Rikoto oz. skuto grobo naribamo.
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo kozice in česen ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Vmešamo radič in pinjole, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Na ogreta krožnika naložimo polento, nanjo potresemo kozice z radičem in pinjolami ter po vrhu potresemo dimljeno skuto. Pred serviranjem jed pokapljamo z olivnim oljem.