Gougères, francoski sirovi krofki
Sestavine
- 125 ml mleka
- 100 g masla
- 1 žlička soli
- 150 g moke (tip 405 ali 550)
- 150 g grojer sira
- 5 jajc
- 1 žlička cele kumine
- 1 žlička sezama

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 40 kom
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: šampanjec Pierre Mignon, brut nature
V loncu zavremo mleko, 125 ml vode, maslo in sol. Dodamo moko in krepko premešamo z leseno kuhalnico. Testo med stalnim mešanjem “kuhamo” na majhni vročini 5 minut, da se na dnu lonca naredi bela plast.
Kuhano testo stresemo v skledo, dodamo 1 jajce in ga z električnim mešalnikom vmešamo v testo. Nato dodamo še preostala 3 jajca eno za drugim, tako da se vse poveže v gladko testo.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Sir fino naribamo. V testo zamešamo 120 g sira in ga preložimo v dresirno vrečko z okroglim kovinskim nastavkom. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Na prvega nabrizgamo majhne kroglice v velikosti oreha in pri tem porabimo polovico testa.
Preostalo jajce gladko razžvrkljamo in z njim premažemo kroglice. Polovico potresemo s kumino in polovico s sezamom. Nato jih potresemo s polovico sira in postavimo v sredino pečice za 20 minut. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom. Ohlajene sirove krofke ponudimo k aperitivu.