Sestavine

  • 125 ml mleka
  • 100 g masla
  • 1 žlička soli
  • 150 g moke (tip 405 ali 550)
  • 150 g grojer sira
  • 5 jajc
  • 1 žlička cele kumine
  • 1 žlička sezama

Uvod

Gougères so francoski sirovi krofki, iz kuhanega, paljenega testa (kot princeske), zmešanega s sirom, grojerjem. So lažji od zraka, da se stopijo na jeziku, vseeno pa pikantni, da ostanejo dolgo v spominu. Tradicionalni burgundski amuse bouche (pozdrav iz kuhinje) ali prigrizek k vinu. Lahko so vroči, sveže pečeni, topli, le malo pogreti, ali pa hladni, če ste se jim po pečenju uspeli upreti. Lahko so tudi polnjeni....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 40 kom
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: šampanjec Pierre Mignon, brut nature
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, 125 ml vode, maslo in sol. Dodamo moko in krepko premešamo z leseno kuhalnico. Testo med stalnim mešanjem “kuhamo” na majhni vročini 5 minut, da se na dnu lonca naredi bela plast.

2

Kuhano testo stresemo v skledo, dodamo 1 jajce in ga z električnim mešalnikom vmešamo v testo. Nato dodamo še preostala 3 jajca eno za drugim, tako da se vse poveže v gladko testo.

3

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Sir fino naribamo. V testo zamešamo 120 g sira in ga preložimo v dresirno vrečko z okroglim kovinskim nastavkom. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Na prvega nabrizgamo majhne kroglice v velikosti oreha in pri tem porabimo polovico testa.

4

Preostalo jajce gladko razžvrkljamo in z njim premažemo kroglice. Polovico potresemo s kumino in polovico s sezamom. Nato jih potresemo s polovico sira in postavimo v sredino pečice za 20 minut. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom. Ohlajene sirove krofke ponudimo k aperitivu.

Oceni