Sestavine

  • 300 g flat iron steaka
  • 4 žlice ghee masla
  • sol, poper
  • 75 ml suhega vermuta
  • 200 g šitake gob
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke naribanega svežega ingverja
  • 1 žlica miso paste
  • 2 žlici masla
  • sveži koriander
  • 400 g majhnega mladega krompirja
  • 3 žlice oljčnega olja

Uvod

Pravi chefi zvečer na štedilnik pristavijo velike lonce, v katerih je veliko okostij, in gredo spat … Počasno in dolgo kuhljanje, ki traja do naslednjega dne, je osnova za bogate, polne, intenzivne, žametne omake, mesne, ribje in zelenjavne. Kaj pa domači chefi? Uporabljamo instant rešitve …

Nobena vrečka ne more nadomestiti ponočevanja jušnih osnov. Lahko pa vseeno po hitrejši poti pridemo do enako okusnega rezultata! A zanj se ne smemo zgledovati po počasnih Francozih, temveč po še bolj počasnih Japoncih. Le da Francozi osnove za svoje omake pristavijo na štedilnik vsak večer, Japonci pa enkrat na leto ali še redkeje.
Ta omaka za hitre goveje zrezke je gotova tako hitro kot lažna iz vrečke, a je v njej več globine in umamija kot v pravi, ki je včeraj začela v velikem kotlu, danes pa končala v majhni kozici.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2021, Ducal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir solimo, pokapljamo z oljčnim oljem, dobro premešamo in stresemo v pekač. Pečemo v sredini pečice 40 minut, vmes večkrat premešamo.

2

Meso narežemo na tanke manjše kose. Šitakam odstranimo peclje in klobuke narežemo na 2 cm široke rezine. Česen olupimo.

3

V manjši ponvi segrejemo 2 žlici ghee masla in šitake opečemo. Solimo in popramo ter ponev postavimo na stran. V drugi ponvi segrejemo preostalo ghee maslo na visoki vročini in meso na hitro opečemo, da lepo porjavi. S penavko ga poberemo na krožnik in pokrijemo z alu folijo.

4

Dolijemo vermut in ga malce pokuhamo. V omako zamešamo stisnjeni česen in ingver ter kuhamo na majhni vročini 2 minuti. V omako zamešamo miso pasto in maslo, da jo zgostimo. Začinimo jo s francoskim čilijem piment d’Espelete ali kajenskim poprom. Na koncu v omako zamešamo še pečene šitake. V ogrete krožnike naložimo pečeni krompir, meso in šitake ter prelijemo z omako.

Oceni