Sestavine

  • 500 g govedina za dušenje (goveji rep, golen
  • 100 g čebule
  • 1 strok česna
  • 300 g korenja
  • 250 g stebelne zelene
  • 8 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 30 g masla
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 ml rdečega porta
  • 200 ml goveje juhe
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
  • 350 g širokih rezancev
  • 250 g mletega mesa
  • 40 g starega kruha
  • 50 g šalotke
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • sveže naribani parmezan

Uvod

V Šoli okusov se nikakor ne strinjamo s tistimi, ki vedno in povsod naročajo ”bolonjske špagete”! Ni vsaka mesna omaka, namreč, že kar avtomatsko bolonjska, za katero je okusno-pomembno dvoje: prva je potrpežljivost, saj ne gre na hitro, in drugo je meso, saj za mleto ni dobro vse, kar se znajde v mesarjevem mlinu.

Ti dve spoznanji pa lahko uporabimo še kje, tako da nam ni potrebno vedno jesti le enih in istih testenin. Zato smo počasi ter dolgo v pečici kuhali kolagensko omako iz govejega repa in vratu, na koncu pa mleto meso uporabili za majhne pečene polpete. Dve jedi v eni, torej, ali - zdaj znamo skuhati kar dve mesni omaki!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 814 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 50 minut
  • Priporočeno vino: Teran 2013, Emil in Ken Tavčar
 
Postopek
1

Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo. Korenje in zeleno očistimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Pečico segrejemo na 140 stopinj.

2

V okroglem pekaču segrejemo 2 žlici olja in na močni temperaturi opečemo meso z obeh strani. Nato meso solimo in popramo ter vzamemo iz pekača. Dodamo 3 žlice olja in 20 g masla, segrejemo in stekleno opražimo čebulo in česen.

3

Dodamo polovico korenja in polovico zelene ter pražimo 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund ter zalijemo z vinom in protom. Močno pokuhamo, dolijemo juho in dodamo meso ter paradižnike iz konzerve s sokom vred.

4

Posodo pokrijemo in jo postavimo v ogreto pečico na spodnjo rešetko za 1 uro 15 minut. Nato pečeno meso vzamemo iz omake in ga drobno narežemo ali natrgamo.

5

Omako skupaj z zelenjavo pretlačimo skozi cedilo, zavremo, solimo in dodamo preostalo korenje in zeleno. Kuhamo na majhni temperaturi pokrito še 10 minut.

6

Za polpetke namočimo kruh v vroči vodi. Šalotko drobno sesekljamo in jo stekleno opražimo na preostalem maslu. Vmešamo peteršilj in čebulo rahlo ohladimo.

7

V posodi dobro premešamo mleto meso, čebulo, odcejeni kruh in jajci. Maso krepko začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 20 majhnih kroglic. V ponvi segrejemo preostalo olje in mesne kroglice s vseh strani pečemo na srednji temperaturi 8 minut.

8

Natrgano govedino zamešamo v zelenjavno omako in zavremo. Rezance skuhamo al dente v slani vodi, jih odcedimo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. Kuhane rezance stresemo v posodo z mesno omako, dolijemo vodo od kuhanja in segrejemo. Previdno vmešamo še pečene kroglice. Serviramo z naribanim parmezanom.

Oceni