Goveji rep in cmoki na testeninah
Sestavine
- 500 g govedina za dušenje (goveji rep, golen
- 100 g čebule
- 1 strok česna
- 300 g korenja
- 250 g stebelne zelene
- 8 žlic olivnega olja
- sol, poper
- 30 g masla
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 200 ml rdečega vina
- 100 ml rdečega porta
- 200 ml goveje juhe
- 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
- 350 g širokih rezancev
- 250 g mletega mesa
- 40 g starega kruha
- 50 g šalotke
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- sveže naribani parmezan
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 814 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 50 minut
- Priporočeno vino: Teran 2013, Emil in Ken Tavčar
Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo. Korenje in zeleno očistimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Pečico segrejemo na 140 stopinj.
V okroglem pekaču segrejemo 2 žlici olja in na močni temperaturi opečemo meso z obeh strani. Nato meso solimo in popramo ter vzamemo iz pekača. Dodamo 3 žlice olja in 20 g masla, segrejemo in stekleno opražimo čebulo in česen.
Dodamo polovico korenja in polovico zelene ter pražimo 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo, pražimo 30 sekund ter zalijemo z vinom in protom. Močno pokuhamo, dolijemo juho in dodamo meso ter paradižnike iz konzerve s sokom vred.
Posodo pokrijemo in jo postavimo v ogreto pečico na spodnjo rešetko za 1 uro 15 minut. Nato pečeno meso vzamemo iz omake in ga drobno narežemo ali natrgamo.
Omako skupaj z zelenjavo pretlačimo skozi cedilo, zavremo, solimo in dodamo preostalo korenje in zeleno. Kuhamo na majhni temperaturi pokrito še 10 minut.
Za polpetke namočimo kruh v vroči vodi. Šalotko drobno sesekljamo in jo stekleno opražimo na preostalem maslu. Vmešamo peteršilj in čebulo rahlo ohladimo.
V posodi dobro premešamo mleto meso, čebulo, odcejeni kruh in jajci. Maso krepko začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 20 majhnih kroglic. V ponvi segrejemo preostalo olje in mesne kroglice s vseh strani pečemo na srednji temperaturi 8 minut.
Natrgano govedino zamešamo v zelenjavno omako in zavremo. Rezance skuhamo al dente v slani vodi, jih odcedimo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. Kuhane rezance stresemo v posodo z mesno omako, dolijemo vodo od kuhanja in segrejemo. Previdno vmešamo še pečene kroglice. Serviramo z naribanim parmezanom.