Goveje ličnice v omaki z jurčki
Sestavine
- GOVEJE LIČNICE
- 1,5 kg očiščenih govejih ličnic
- 25 g posušenih jurčkov
- 500 ml govejega fonda
- 1 glava česna
- 5 šalotk
- 2 majhni pomaranči
- 10 brinovih jagod
- 2 janeževi zvezdi
- 10 poprovih zrn
- 3 žlice repičnega olja
- sol, poper
- 250 ml rdečega vina
- 2 žlici pomarančne marmelade
- 3 žlice sojine omake
- PRILOGE
- 400 g zmrznjenega boba (debeli fižol)
- 1 šalotka
- 2 žlici masla
- 400 g kraljevih ostrigarjev
- 2 žlici ghee masla
- 2 žlici drobnjaka
- 600 g krompirja
- 100 ml mleka
- 40 g masla
- muškatni orešček
- 80 g gorgonzole dolce

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 4 ure
- Priporočeno vino: Modra frankinja excellent 2017, Jelenič
Posušene jurčke 10 minut namakamo v 200 ml vroče vode. Nato jih odcedimo in v vodo vlijemo goveji fond. Česnovo glavo povprek razpolovimo. Olupljene šalotke po dolgem prerežmo. Pomarančo olupimo, odstranimo belo kožo in jo razdelimo na krhlje.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Brinove jagode, janeževo zvezdo in poper fino zdrobimo v možnarju. V litoželezni posodi segrejemo olje. Ličnice solimo in popramo, zložimo v posodo in jih pečemo na vsaki strani na močni vročini 1 minuto.
Ličnice poberemo iz posode na krožnik. V posodo stresemo šalotko in česen ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino, ga rahlo pokuhamo in dodamo še zdrobljene začimbe, goveji fond z jurčkovo vodo in posodo pokrijemo. Postavimo jo na drugo rešetko od spodaj in meso dušimo 3 ure, vmes ličnice dvakrat obrnemo.
Bob blanširamo v slani vreli vodi 4 minute, stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Kraljeve ostrigarje narežemo na debelejše rezine.
Krompir olupimo in kuhamo do mehkega v slani vodi. Mleko in maslo zavremo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Kuhani krompir odcedimo, dolijemo mleko in pretlačimo s tlačilko za krompir. V gladki pire zamešamo gorgonzolo in jo raztopimo. Pokrito hranimo na toplem.
Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhnem loncu segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Dodamo kuhani bob in ga segrejemo. Solimo in popramo.
V ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezane ostrigarje in jih pečemo na srednji do močni vročini do zlato rjave barve. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in drobnjakom.
Goveje ličnice poberemo iz posode, pokrijemo z alu folijo in hranimo v pečici ogreti na 120 stopinj. Namočene jurčke drobno sesekljamo. Omako od pečenja precedimo, zavremo in vanjo zamešamo pomarančno marmelado, sojino omako in sesekljane jurčke. Po želji jo lahko rahlo zgostimo z jedilnim škrobom.
Na ogrete krožnike naložimo ličnice, krompirjev pire z gorgonzolo, bob in ostrigarje ter meso prelijemo z oamko. Preostalo omako ponudimo posebej v omačnici.