Sestavine

  • 4 goveji fileji
  • 300 g ostrigarjev
  • 2 šalotki
  • 250 g goriškega radiča
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 žlice staranega balzamičnega kisa
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 3 žlice ghee masla
  • 2 stroka česna
  • 600 g krompirja
  • 4 žlice masla
  • 2 rumenjaka

Uvod

Zrezek, krompir, solata … Za to ne potrebujete Šole okusov. Če pa imate meso raje za prilogo kot pa za zrezek, ste na pravem mestu. Topla solata, pečeni pire in malo bifteka! Ker vas nočemo učiti, kako se speče stejk, saj to vsak zna in povsod piše, temveč raje to, kako celo pljučna ob takšnem ”pireju” in ”solati” postane priloga. Nič čudnega, saj je krompir vojvodski, solata pa ni gostilniška. Zanjo tam, namreč, uporabljajo ”balzamiko”, ki pa ima z balzamičnim kisom, s katerim boste posladkali ostrigarje in siljeni radič, toliko podobnosti kot glava samopostrežnega radiča z goriško vrtnico....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Tenor 2012, Silveri
 
Postopek
1

Krompir olupimo in kuhamo v slani vodi 20 minut. Nato ga pretlačimo skozi stiskalnico za krompir in vanj hitro zamešamo mehko maslo in rumenjaka. Krompirjevo maso solimo in z njo napolnimo dresirno vrečko. Na peki papir na pekaču nabrizgamo majhne kupčke in pekač postavimo na stran.

2

Ostrigarje narežemo na manjše kose, goriški radič pa na 2 cm velike trakove. Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Pekač s krompirjem postavimo v ogreto pečico za 15 minut. V široki ponvi segrejemo olje, vanj stresemo gobe in šalotko ter pražimo nekaj minut. Solimo in popramo, dolijemo balzamični kis in vmešamo še raidč. Pražimo še 1 minuto, nato zmanjšamo temperaturo na minimum.

4

V ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo strti neolupljeni česen in goveje fileje. Pečemo jih na močni temperaturi na vsaki strani 3 minute, solimo in popramo ter zavijemo v alu folijo, da počivajo 2 minuti.

5

Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo v balzamičnem kisu, pečeno meso in krompir duchesse.

Oceni