Goveji file, ostrigarji in goriški radič
Sestavine
- 4 goveji fileji
- 300 g ostrigarjev
- 2 šalotki
- 250 g goriškega radiča
- 3 žlice olivnega olja
- 4 žlice staranega balzamičnega kisa
- sol, sveže mleti črni poper
- 3 žlice ghee masla
- 2 stroka česna
- 600 g krompirja
- 4 žlice masla
- 2 rumenjaka

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Tenor 2012, Silveri
Krompir olupimo in kuhamo v slani vodi 20 minut. Nato ga pretlačimo skozi stiskalnico za krompir in vanj hitro zamešamo mehko maslo in rumenjaka. Krompirjevo maso solimo in z njo napolnimo dresirno vrečko. Na peki papir na pekaču nabrizgamo majhne kupčke in pekač postavimo na stran.
Ostrigarje narežemo na manjše kose, goriški radič pa na 2 cm velike trakove. Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Pekač s krompirjem postavimo v ogreto pečico za 15 minut. V široki ponvi segrejemo olje, vanj stresemo gobe in šalotko ter pražimo nekaj minut. Solimo in popramo, dolijemo balzamični kis in vmešamo še raidč. Pražimo še 1 minuto, nato zmanjšamo temperaturo na minimum.
V ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo strti neolupljeni česen in goveje fileje. Pečemo jih na močni temperaturi na vsaki strani 3 minute, solimo in popramo ter zavijemo v alu folijo, da počivajo 2 minuti.
Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo v balzamičnem kisu, pečeno meso in krompir duchesse.