Goveji golaž iz pečice
Sestavine
- 1 kg govejega vratu
- 20 g ghee masla
- 2 žlički koriandrovih semen
- 1 žlička črnega popra v zrnu
- sol
- 4 stroki česna
- 1 žlička timijana
- 2 žlički nastrgane bio limonine lupinice
- 2 žlici sladke paprike v prahu
- 1 žlica pekoče paprike v prahu
- 2 sveži rdeči papriki
- 3 velike čebule
- 800 g krompirja
- 1 velik koromač
- sesekljani peteršilj
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 465 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 30 minut
- Priporočeno vino: Steyer Mark cuvee rdeči 2009, Steyer
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Velik pekač (najbolje litoželezni) namastimo z ghee maslom. Koriandrova semena, poper in 2 žlički soli zdrobimo v možnarju. Dodamo sesekljani česen, timijan, limonino lupinico in obe vrsti paprike ter dobro premešamo.
Meso očistimo (odrežemo maščobo in kite) in narežemo na 4 cm velike kocke. Papriki očistimo in narežemo na 3 cm velike kose. Koromač razpolovimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm debele rezine. Čebulo narežemo na kolobarje. Olupljeni krompir narežemo na 5 mm debele rezine.
V pekač naložimo polovico sestavin in jih potresemo s polovico začimbne mešanice. Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami in začimbami. Dolijemo 350 ml vroče vode, pokrijemo in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 1 uro 30 minut.
Med pečenjem golaž nekajkrat previdno premešamo. Na koncu izklopimo pečico in pekač pustimo v vroči pečici še 30 minut. Pred serviranjem ga potresemo s peteršiljem in po želji še dodatno z nastrgano limonino lupino.