Goveji rep s čokolado in gorčico
Sestavine
- 1 kg govejega repa
- 65 dag govejega vratu
- 7 žlic repičnega olja
- 60 g paradižnikove mezge
- 1 zvrhana žlica moke
- 1,5 l goveje juhe
- 750 ml rdečega vina
- 3 stebla zelene
- 500 g krompirja
- 250 g korenja
- 100 g pora
- 1 velika rdeča čebula
- 3 lovorovi listi
- sol, črni poper
- 250 g rjavih šampinjonov
- 50 g zrnate gorčice
- 30 g temne čokolade (60 %)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Uvod
Enolončnica ni zato, ker jo jemo z žlico, temveč zato, ker jo skuhamo v enem loncu! Razlika je pomembna, saj gostje ne bodo zajemali družno s sredine mize, a si bodo zato lahko še večkrat naložili. Ta lonec ima vse značilnosti preproste jedi na žlico, od sestavin, ki so poceni, do recepta, pri katerem je dovoljena svoboda, kljub temu pa boste zanj lahko uporabili najboljše (globoke) krožnike in zraven odprli najboljše (rdeče) vino. Skratka, z več tekočine bo le za žlico, z več vsebine pa še vedno ne bo preveč pomivanja. Potrebujete le dober (in težek) lonec ter pravi vrstni red in dovolj časa. Za žlico pa ni zato, ker je globoko, temveč zato, ker mesa, ki se kar topi, kot čokolada, ki poglobi okus, in zrnata gorčica, ki začini njeno sladkost, pač ni potrebno rezati.
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 3,5 ure za dušenje mesa)
- Priporočeno vino: Mezzo forte 2009, Santomas
Goveji rep očistimo in razrežemo po členkih na kose. Vrat narežemo na večje kose (5 x 5 cm). Stebelno zeleno in en korenj narežemo na kocke. Pečico segrejemo na 160 stopinj in vklopimo funkcijo ventilatorja.
V litoželezni posodi za pečenje segrejemo olje in po porcijah opečemo meso z vseh strani na močni temperaturi, da porjavi. Popečeno meso naložimo na krožnik. V posodo stresemo narezano stebelno zeleno in koren ter pražimo 1 minuto. Dodamo še mezgo, jo opražimo in zalijemo z juho in vinom. Zavremo, dodamo meso, pokrijemo in postavimo v pečico za 3,5 ure.
Medtem pripravimo zelenjavo. Korenje in por narežemo na 2 cm velike kose. Krompir in čebulo olupimo ter narežemo na manjše kose. Šampinjone prerežemo na polovico.
Kuhano meso poberemo iz posode na pladenj, omako pa precedimo ter jo pustimo rahlo ohladiti. S kosti govejega repa odstranimo meso in kosti zavržemo.
V loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo narezani krompir in korenje. Kuhamo 10 minut, nato zelenjavo odcedimo.
V posodo od pečenja damo nekaj žlic maščobe, ki smo jo pobrali na površini omake in jo segrejemo. Dodamo moko, razlo prepražimo in zalijemo z malo omake. Zavremo in z metlico omako gladko razmešamo. Dolijemo še preostalo omako, dodamo krompir, korenje, por in lovorove liste ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. 5 minut pred koncem kuhanja dodamo še šampinjone.
V omako zamešamo še gorčico in sesekljano čokolado, dodamo meso, zavremo in pred serviranjem potresemo s peteršiljem. Zraven ponudimo yorkshirski puding.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še