Sestavine

  • 1 velik zorjeni goveji steak (a ca 500 g)
  • 80 g mehkega masla
  • 1 žlička kaper
  • 2 sardelna fileja (inčuna)
  • 1 šalotka
  • 2 žlici sesekljanih mešanih zelišč (drobnjak, peteršilj, pehtran)
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke Worcestershire omake
  • 1/2 žlička curryja v prahu
  • 1/4 žličke mlete sladke paprike
  • limonov sok
  • sol, poper

Uvod

Ne bomo učili strokovnjakov, kako se speče goveji kotlet na žaru. Lahko le svetujemo, da se bo naložba obrestovala, če boste investirali v dobro uležano, zorjeno meso. Sicer pa vsak(a), ki ima žar (kdo ga pa na Slovenskem in v Šoli okusov nima?), sam najbolje ve, kako se na hitro pečenem debelem zrezku naredijo lepotne rešetke, in kako se mu s prstom ali termometrov izmeri telesna temperatura. Vse drugo pa je stvar prilog(e). Da je to obvezno pomfrit, pove že (francosko) ime, da je meso potrebno tudi pečeno še dobro začiniti, pa ni stvar okusa, temveč Šole okusov. Zato priporočamo sardelno maslo!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja Luna 2016, Kmetija Kobal
 
Postopek
1

Kapre in inčune drobno sesekljamo. Olupljeno šalotko in česen narežemo na zelo drobne kocke. Maslo penasto zmešamo ter mu dodamo inčune, kapre, šalotko, česen, Worcestershire omako, curry, papriko, limonov sok, sol in sveže mleti poper. Vse skupaj temeljito premešamo, preložimo v servirno posodico in do serviranja hranimo na sobni temperaturi.

2

Steak začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Na ogretem žaru ga pečemo do notranje temperature 55 stopinj. Zavijemo ga v alu folijo in pustimo počivati 10 minut. Pred serviranjem ga narežemo in postrežemo s sardelnim maslom. Obvezna priloga je ocvrti krompirček, osvežilna pa paradižnik z vrta (narežemo ga na tanke rezine, naložimo na velik krožnik, solimo s solnim cvetom, pokapljamo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom Istenič).

Oceni