Sestavine

  • 800 g govejega steaka v kosu
  • 80 g mehkega masla
  • 1 žlička kaper
  • 3 sardelni fileji (inčuni)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega čemaža (ali pehtrana poleti)
  • 1 šalotka
  • 1 žlička curryja v prahu
  • worcestrska (Worcestershire) omaka
  • mleta sladka paprika
  • solni cvet

Uvod

Ameriški stejki so moda, ki jo diktira industrija. Dovolj dobre so le argentinske krave, če že Japonci ne dovolijo izvoza, rezati jih je potrebno na ameriški način, vsako sezono piknikov mora biti v garaži novi žar, stekleničk z žar-omakami in E-ji so polne trgovske police, knjige z recepti za žar dosegajo najvišje naklade, za peko pleskavic, ki slišijo le še na ime burger, je potreben doktorat ene od številnih grilastih akademij …

Steak frites pa je še vedno klasika! Dober kos govejega mesa, hitro pečen, na žaru ali kar v ponvi, po peki vsaj deset minut spočit, in na vročem krožniku pokrit z zeliščnim maslom. Ker je vse tako hitro in preprosto, je zeliščno maslo domače, ne trgovinsko. In ker je to (mesna) klasika, ki jo radi ponavljamo, smo ji v Šoli okusov ”popravili” le prilogo. Saj je še vedno ocvrt krompir, toda ta je zaradi polente še bolj hrustljav!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 490 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2013, Ščurek
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko, sardelne fileje in kapre drobno sesekljamo. Maslo krepko zmešamo z vilico in vanj zamešamo zelišča, kapre, šalotko in sardelne fileje. Začinimo s curryjem, worcestersko omako, noževo konico paprike, soljo in poprom. Vse skupaj krepko premešamo in shranimo na sobni temperaturi.

2

Žar segrejemo na 250 stopinj. Meso začinimo s soljo in poprom, premažemo z oljem in ga z obeh strani opečemo. Nato ga pečemo na indirektni srednji temperaturi na pokritem žaru toliko časa, da termometer za meso v notranjosti pokaže 55 stopinj. Pečeno meso zavijem v alu folijo in pustimo počivati 10 minut.

3

Pred serviranjem meso narežemo na debele rezine, premažemo z zeliščnim maslom in na kratko popečemo z gorilnikom, da se maslo raztopi. Odlična priloga je hrustljavi krompir s polento in parmezanom.

Oceni