Goveji zrezki in pire s čemažem
Sestavine
- 4 do 6 tankih zrezkov govejega fileja
- 2 vejici timijana
- 7 žlic masla
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g krompirja
- sol
- 40 g čemaža
- 100 do 125 ml mleka
- 6 kock zmrznjenega zelenjavnega fonda
- 50 ml suhega vermuta
- čemaževi cvetovi (opcija)

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Zorjan
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Čemaž grobo sesekljamo, stresemo v blender, dolijemo 100 ml mleka in gladko zmiksamo. Timijan osmukamo.
Kuhani krompir gladko zmečkamo s tlačilko za krompir. Z metlico vmešamo čemaževo mleko in 3 žlice masla. Če je pire pregosti, dolijemo še preostalo mleko. Po potrebi ga rahlo solimo in pokritega shranimo na toplem.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici masla in oljčno olje ter zrezke na hitro opečemo na močni temperaturi (pečemo največ 1 minuto). Pečene zrezke zavijemo v alu folijo, da ostanejo topli.
V ponev stresemo timijanove lističe, dolijemo suhi vermut in malce pokuhamo. Dodamo zmrznjeni zelenjavni fond ter počasi segrevamo. Ko tekočina zavre, ponev odstavimo s štedilnika in vmešamo preostalo mrzlo maslo, da se omaka rahlo zgosti.
Na ogreta krožnika naložimo čemažev pire in zrezke ter jih oblijemo z omako. Po želji po jedi potresemo čemaževe cvetove.