Sestavine

  • 4 do 6 tankih zrezkov govejega fileja
  • 2 vejici timijana
  • 7 žlic masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 500 g krompirja
  • sol
  • 40 g čemaža
  • 100 do 125 ml mleka
  • 6 kock zmrznjenega zelenjavnega fonda
  • 50 ml suhega vermuta
  • čemaževi cvetovi (opcija)

Uvod

Mise en place, priprava sestavin in vsega potrebnega za kuhanje, je najbolj pomemben del kuharskega dela. Brez tega se še jajc ne da dobro speči!

Mise en place pa ni potreben le za uspešen začetek kuharskega procesa, temveč tudi za njegov uspešen zaključek. Brez njega je še najboljši kos mesa – trd!

Imamo, torej, kos govejega fileja, ki nas je stal celo premoženje. Zaradi tega ga ne bomo rezali debelo, temveč tanko. Tako tanko, da bo hitro preveč pečeno.

Zato mora biti vse nared! Čemaž nabran, umit, sesekljan in zmiksan. Krožniki pogreti. Meso, manj kot minuto pečeno na vsaki strani, na počitku v foliji. V vroči ponvi pa zelenjavni demi glace, ki ga imamo za takšne priložnosti vedno v zamrzovalniku! Potem je omaka gotova 1-2-3, tako hitro kot je krompirjev pire zelen.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Zorjan
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Čemaž grobo sesekljamo, stresemo v blender, dolijemo 100 ml mleka in gladko zmiksamo. Timijan osmukamo.

2

Kuhani krompir gladko zmečkamo s tlačilko za krompir. Z metlico vmešamo čemaževo mleko in 3 žlice masla. Če je pire pregosti, dolijemo še preostalo mleko. Po potrebi ga rahlo solimo in pokritega shranimo na toplem.

3

V veliki ponvi segrejemo 2 žlici masla in oljčno olje ter zrezke na hitro opečemo na močni temperaturi (pečemo največ 1 minuto). Pečene zrezke zavijemo v alu folijo, da ostanejo topli.

4

V ponev stresemo timijanove lističe, dolijemo suhi vermut in malce pokuhamo. Dodamo zmrznjeni zelenjavni fond ter počasi segrevamo. Ko tekočina zavre, ponev odstavimo s štedilnika in vmešamo preostalo mrzlo maslo, da se omaka rahlo zgosti.

5

Na ogreta krožnika naložimo čemažev pire in zrezke ter jih oblijemo z omako. Po želji po jedi potresemo čemaževe cvetove.

Oceni
1234