Sestavine

  • 1 čebula (60 g)
  • 2 stroka česna
  • 300 g krompirja
  • 2 žlici masla
  • 75 ml belega vina
  • 1 lovorov list
  • 2 vejici timijana
  • 850 ml zelenjavne juhe
  • 50 g čemaža
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 100 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 6 večjih redkvic
  • čemaževi popki za dekoracijo

Uvod

Juha zgolj iz čemaža je premočna, saj po njej ostane toliko ostrega okusa po česnu, da je nadaljevanje praktično nemogoče. Juha je (ponavadi) le začetek obeda, zato je potrebno v njej čemaž uporabljati kot začimbo, ne pa kot osnovno sestavino. In ker spomladi, ko raste čemaž, zrase tudi prvi grah, je dobra juha že skuhana. Saj redkvice je potrebno le še narezati za ‘zakuho’, pa tudi čemaževi popki lahko pomagajo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 253 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. V loncu segrejemo maslo in čebulo stekleno podušimo. Dodamo česen, na kratko podušimo in dolijemo vino. Rahlo ga pokuhamo in dodamo krompir, timijan in lovor. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 15 minut oz. da je krompir mehek.

2

Čemažu odrežemo debela stebla in liste grobo sesekljamo. Iz juhe odstranimo timijan in lovor. Dodamo grah, narezani čemaž in smetano ter zavremo. Kuhamo 2 minuti in nato juho fino zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho pretlačimo skozi cedilo in jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Redkvice narežemo na zelo tanke rezine. Juho nalijemo v globoke krožnike in potresemo z narezanimi redkvicami in čemaževimi popki.

Oceni