Sestavine

  • 100 g krompirja
  • 80 g šalotke
  • 60 g masla
  • 100 ml svetlega portovca
  • 700 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 450 g graha
  • 10 g svežih pehtranovih lističev
  • 2 žlici creme fraiche
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička kurkume
  • 5 žlic pomarančnega soka
  • 250 ml sladke smetane
  • 1/2 žličke tandoori začimbe
  • 1/2 žličke črne kumine

Uvod

Grahovo juho (lahko) jemo vse leto, saj je zamrznjen grah edina zelenjavna ”zmrzlina”, ki vam jo v Šoli okusov ”dovolimo”. Zato pa spomladi, ko je grah mlad, svež, slasten in sladek, ne bomo dolgočasni. Tudi grahova juha je, namreč, lahko nekaj posebnega. Ta je pod azijskim vplivom, ki pa vseeno diši po naše, po pehtranu. Vsaj za nedeljo, če ne kar za kak lepi praznik za dolgo mizo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 332 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in narežemo na trakove. Olupljen krompir narežemo na kocke. Če uporabimo zamrznjeni grah, ga pustimo odtajati. Sveži grah pa kuhamo v slani vodi 7 minut, nato ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pehtran grobo sesekljamo.

2

V loncu segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno opražimo. Zalijemo s portovcem in pokuhamo na polovico. Dolijemo juho, dodamo krompir in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut oz. da se krompir zmehča.

3

V juho stresemo odtajani grah in dolijemo smetano ter kuhamo še 5 minut. Na koncu juho po potrebi dosolimo.

4

Juho, preostalo maslo in pehtran gladko zmiksamo v blenderju ter vse pretlačimo skozi cedilo. Creme fraiche, med, kurkumo in pomarančni sok gladko razmešamo.

5

V ogrete krožnike naložimo juho in pokapljamo s creme fraiche omako. Potresemo še s tandoori začimbo in črno kumino ter takoj serviramo.

Oceni