Grahova juha s pehtranom
Sestavine
- 100 g krompirja
- 80 g šalotke
- 60 g masla
- 100 ml svetlega portovca
- 700 ml zelenjavne juhe
- sol
- 450 g graha
- 10 g svežih pehtranovih lističev
- 2 žlici creme fraiche
- 1 žlička medu
- 1 žlička kurkume
- 5 žlic pomarančnega soka
- 250 ml sladke smetane
- 1/2 žličke tandoori začimbe
- 1/2 žličke črne kumine

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 332 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Šalotko olupimo in narežemo na trakove. Olupljen krompir narežemo na kocke. Če uporabimo zamrznjeni grah, ga pustimo odtajati. Sveži grah pa kuhamo v slani vodi 7 minut, nato ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Pehtran grobo sesekljamo.
V loncu segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno opražimo. Zalijemo s portovcem in pokuhamo na polovico. Dolijemo juho, dodamo krompir in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut oz. da se krompir zmehča.
V juho stresemo odtajani grah in dolijemo smetano ter kuhamo še 5 minut. Na koncu juho po potrebi dosolimo.
Juho, preostalo maslo in pehtran gladko zmiksamo v blenderju ter vse pretlačimo skozi cedilo. Creme fraiche, med, kurkumo in pomarančni sok gladko razmešamo.
V ogrete krožnike naložimo juho in pokapljamo s creme fraiche omako. Potresemo še s tandoori začimbo in črno kumino ter takoj serviramo.