Grahova juha z redkvico
Sestavine
- 200 g graha
- 70 g šalotke
- 70 g krompirja
- 20 g masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 250 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
- 60 g špinače
- sol
- 4 redkvice
- 2 žlički belega vinskega kisa
- mleta rdeča paprika
- 150 ml pinjenca

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 280 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Grah pustimo odtajati in 2 žlici shranimo za dekoracijo. Krompir olupimo in nareženo na kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo in jo stekleno opražimo v maslu in žlici olja. Dodamo krompir in dolijemo 150 ml vode in mleko. Zavremo in kuhamo na srednji temperaturi 10 do 15 minut.
V juho stresemo grah, dolijemo smetano in kuhamo še 5 minut. Vmešamo špinačo, zavremo in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Pretlačimo jo skozi cedilo in začinimo s soljo.
Redkvice narežemo za zelo tanke rezine in jih zmešamo s preostalim oljem, kisom, soljo in mleto papriko po okusu.
Pred serviranjem v juho zamešamo pinjenec in zavremo. Na krožniku juho potresemo z mariniranimi redkvicami in grahom ter mleto papriko.