Sestavine

  • 250 g riža za rižoto
  • 120 ml belega vina
  • 2 majhni šalotki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 800 do 900 ml zelenjavne juhe
  • 30 g posušenih mavrahov (ali jurčkov)
  • 100 g masla
  • 400 g zamrznjenega graha
  • posušeni pehtran
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 4 fileji lososa (a 120 g)
  • 5 žlic svetle sojine omake
  • 5 žlici mirina (japonsko riževo vino)
  • 3 žlice suhega belega vina
  • 1 žlica muscovado sladkorja
  • 3 žlice sezamovega olja

Uvod

Terijaki omako smo tako dolgo zaman iskali na trgovskih policah, da smo se jo naučili zmešati sami doma. In spomin na rizibizi je bil že tako star, da je prišel čas za prenovo. Ker je bilo vse dobro že skuhano, je novo tako in tako samo variacija na staro. Losos je tako dobil nov okus, rižota novo barvo, polsuhi rizling pa novo najljubšo jed. Če je bila pred tem pesina čista juha, je potem lahko dolg nedeljski sprehod, saj bi se bilo po takšnem lahkem kosilu, ki razveseli dušo, škoda zlekniti pred televizor....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Riesling Kellerberg 2013, Pichler-Krutzler, Wachau
 
Postopek
1

Za teriyaki omako v kozici zmešamo sojino omako, mirin, vino, muscovado sladkor in 1 žlico sezamovega olja, zavremo in kuhamo 1 minut. Nato omako pustimo ohladiti.

2

Grah blanširamo v vreli slani vodi 1 minuto, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo dobro odcediti. Mavrahe namočimo v mlačni vodi in jih po 10 minutah odcedimo ter shranimo 50 ml vode.

3

V kozici raztopimo 75 g masla, dodamo 150 g blanširanega graha in ščepec pehtrana ter dušimo na majhni temperaturi 4 minute. Pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire in ga pustimo ohladiti.

4

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V široki kozici segrejemo olivno olje, dodamo šalotko, jo rahlo opražimo in vmešamo še riž. Pražimo ga na srednji temperaturi 1 minuto ter zalijemo z vinom. Pustimo ga malce povreti in dolijemo četrtino juhe ter 50 ml tekočine od mavrahov.

5

Med stalnim mešanjem in dolivanjem tekočine kuhamo riž 18 do 20 minut. Nekaj minut pred koncem kuhanja v riža zamešamo še preostali grah.

6

Preostalo maslo raztopimo v majhni ponvi in v njem segrejemo osušene namočene mavrahe (ali jurčke). Rahlo solimo in popramo.

7

V rižoto zamešamo grahovo maslo, parmezan in peteršilj, segrejemo ter po potrebi dolijemo še malo juhe, da rižota ostane kremasta. Rižoto pokrijemo in odstavimo s štedilnika.

8

V ponvi segrejemo preostalo sezamovo olje, vanj položimo fileje lososa in jih pečemo na močni temperaturi na vsaki strani 30 sekund. Ponev odstavimo s štedilnika, fileje prelijemo s 5 žlicami teriyaki omake in jih med stresanjem ponve glaziramo.

9

Na ogrete krožnike naložimo rižoto, nanjo lososove fileje, potresemo z mavrahi in parmezanom ter takoj serviramo.

Oceni