Gratin s kolerabo in vijoličnim krompirjem
Sestavine
- 300 ml sladke smetane
- 2 stroka česna
- 5 vejic timijana
- 5060 g naribanega parmezana
- sol
- kajenski poper
- 2 majhni rumeni kolerabi (500 g)
- 4 večji vijolični krompirji
- muškatni orešček
- 2 žlici masla
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Riesling, 2019, Šumenjak
Postopek
1
Olupljeni česen drobno sesekljamo, timijan osmukamo. V kozici zavremo sladko smetano, česen in timijanova stebla ter kuhamo na majhni vročini 5 minut. Vmešamo parmezan in kuhamo še nekaj minut, da se sir raztopi. Kozico odstavimo s štedilnika, omako začinimo s soljo, poprom in sveže mletim muškantim oreščkom ter odstranimo timijanova stebla.
2
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Velik ognjevarni model ali 4 majhne dobro namastimo z maslom. Kolerabo in krompir olupimo ter narežemo ali nahobljamo na 2 mm tanke rezine. Izmenično jih naložimo v model(e), prelijemo s smetano, potresemo s timijanovimi lističi in pečemo na spodnji rešetki približno 35 minut oz. do zlato rjave barve.
Oceni