Sestavine

  • 300 ml sladke smetane
  • 2 stroka česna
  • 5 vejic timijana
  • 5060 g naribanega parmezana
  • sol
  • kajenski poper
  • 2 majhni rumeni kolerabi (500 g)
  • 4 večji vijolični krompirji
  • muškatni orešček
  • 2 žlici masla

Uvod

Gratin z rumeno kolerabo in vijoličnim krompirjem smo sicer namenili piščančjim prsim supreme, ki smo jih pod kožo zaščitili z limonovim maslom, a je tako široko uporaben, da si je recept potrebno debelo podčrtati. Lahko, namreč, uporabimo krompir, ki bo vesel parmezanove globine, lahko pa ga z rumeno kolerabo in vijoličnim krompirjem namenimo le veliki skledi solate ali nedeljskemu zrezku.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Riesling, 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Olupljeni česen drobno sesekljamo, timijan osmukamo. V kozici zavremo sladko smetano, česen in timijanova stebla ter kuhamo na majhni vročini 5 minut. Vmešamo parmezan in kuhamo še nekaj minut, da se sir raztopi. Kozico odstavimo s štedilnika, omako začinimo s soljo, poprom in sveže mletim muškantim oreščkom ter odstranimo timijanova stebla.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Velik ognjevarni model ali 4 majhne dobro namastimo z maslom. Kolerabo in krompir olupimo ter narežemo ali nahobljamo na 2 mm tanke rezine. Izmenično jih naložimo v model(e), prelijemo s smetano, potresemo s timijanovimi lističi in pečemo na spodnji rešetki približno 35 minut oz. do zlato rjave barve.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)