Sestavine

  • 750 g črnega korena
  • 1 žlička kisa
  • 2 žlici moke
  • so
  • 175 ml sladke smetane
  • 50 m zelenjavne juhe
  • 2 majhni sesekljani šalotki
  • črni poper
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlica opraženega sezama
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Dobro je že zaradi barve. Toliko sonca prežene zimo, s katero se poslovi črni oreh, in prikliče pomlad, v kateri boste na enak način lahko pripravili tudi beluše. Trik je v gratinu, ki ga ustvarita parmezan in opraženi sezam, kar ne poživi le barve, ki jo ustvari kurkuma, temveč doda tudi teksturo, ki jedi doda skorjo, in okus, ki z zapečenostjo ni le všečen, temveč ostaja nadokusno v spominu.

S solato je lahko samostojen vegetarijanski obrok, z lardom in/ali pršutom na krožniku razveseli tudi mesojedce, s trsko v škrniclju pa je pravo nedeljsko, družinsko kosilo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

V posodi z mnetlico zmešamo 2 l mrzle vode, kis in moko. Črni koren hitro olupimo (v rokavicah) in ga takoj položimo v vodo z moko. Polovico vode precedimo, zavremo, solimo in v njej kuhamo črni koren na majhni temperaturi 10 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Smetano, juho in šalotko zavremo ter začinimo s soljo, poprom in kurkumo. Model namastimo, vanj naložimo kuhani črni koren, prelijemo s smetano ter potresemo s sezamom in parmezanom. Pečemo v sredini pečice 15 minut.

Oceni