Gratiniran krompirjev pire z jurčki
Sestavine
- 500 g mokastega krompirja
- 75 g masla
- 100 ml mleka
- 70 g poltrdega mastnega sira (fontina, gauda)
- sol, sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 120 ml sladke smetane
- 3 majhni čvrsti jurčki
- rezine črnega tartufa (opcijsko)

Uvod
Krompir je kot kruh, kajne. Ne moremo brez njega. Zato ni le vsakdanja priloga, temveč tudi svečana jed. Še posebej v takšni kombinaciji, ko ”navaden” pire izboljšamo s sirom, gratiniramo s sladko smetano in obložimo s surovimi jurčki ali, celo, tartufi. Če so slednji beli, je to že kar jed, ki ne sme manjkati na novoletnem ali poročnem jedilniku.
Na oktobrski ”gostiji” bo krompir z jurčki in poletnimi tartufi spremljal praženo gomoljasto zelenjavo, ob kateri je zato svinjski file zgolj spremljava.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Jurčke nahobljamo ali narežemo na zelo tanke rezine. Sir drobno naribamo. Pečico segrejemo na žar funkcijo. Smetano trdo stepemo.
Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo z vročim mlekom. Vanj zamešamo še maslo, da dobimo kremast pire. Nato vmešamo naribani sir in začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
Krompirjev pire naložimo v servirne posodice (premer 12 cm), na vsako damo malo stepene smetane in pire rahlo rjavo zapečemo pod žarom. Potresemo z nahobljanimi jurčki (lahko tudi s tartufi) in takoj postrežemo.