Gratiniran krompirjev pire z jurčki
Sestavine
- 500 g mokastega krompirja
- 75 g masla
- 100 ml mleka
- 70 g poltrdega mastnega sira (fontina, gauda)
- sol, sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 120 ml sladke smetane
- 3 majhni čvrsti jurčki
- rezine črnega tartufa (opcijsko)

Postopek
1
Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Jurčke nahobljamo ali narežemo na zelo tanke rezine. Sir drobno naribamo. Pečico segrejemo na žar funkcijo. Smetano trdo stepemo.
2
Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo z vročim mlekom. Vanj zamešamo še maslo, da dobimo kremast pire. Nato vmešamo naribani sir in začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
3
Krompirjev pire naložimo v servirne posodice (premer 12 cm), na vsako damo malo stepene smetane in pire rahlo rjavo zapečemo pod žarom. Potresemo z nahobljanimi jurčki (lahko tudi s tartufi) in takoj postrežemo.
Oceni