Sestavine

  • 1 manjša cvetača (500 g)
  • 2 manjši čebuli (100 g)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 žlica grobozrnate gorčice
  • 1 zvrhana žlica Dijon gorčice
  • 100 g naribanega čedar sira
  • sol, poper

Uvod

Nekateri ne morejo brez mesa. Zato jih ne boš prepričal, če jim namesto steaka ponujaš cvetačo. Naj imajo svoj veliki kos mesa, mi pa se raje posvetimo naši majhni glavi cvetače, saj je je škoda, da bi bila nadomestek. Ko jo gratiniramo s sirovo omako, ni le boljša tudi od mesa, temveč smo z njo dobili še omako, s katero bomo naslednjič lahko izboljšali tudi kakšen zrezek … Le za tiste, seveda, ki jim je meso nadomestek za zelenjavo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Cvetačo očistimo in odstranimo poškodovane ali uvele liste ter odrežemo trdi kocen. V velikem loncu zavremo vodo, jo rahlo solimo in vanjo položimo cvetačo. Pokrito kuhamo na majhni vročini 12 do 15 minut. Kuhano cvetačo položimo na krožnik, da se odcedi.

2

Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ponvi segrejemo oljčno olje in narezano čebulo dušimo na srednji vročini toliko časa, da rahlo porjavi.

3

Dolijemo smetano, vmešamo obe vrsti gorčice in začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Vmešamo še sir in kuhamo na majhni vročini 2 minuti.

4

Cvetačo položimo v manjšo ognjevarno posodo ali pekač. Prelijemo jo s čebulno smetano in pečemo v sredini pečice 20 minut do zlato rjave barve. Za prilogo sta krompirjev pire in radič v solati.

Oceni