Gratinirana cvetača s sirovo omako
Sestavine
- 2 majhni cvetači
- 500 ml mleka
- 1 lovorov list
- 1 majhna čebula
- 3 nageljnove žbicei (klinčki)
- 25 g masla
- 25 g moke
- 70 g naribanega cheddar sira
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol, črni poper
- 8 manjših čvrstih krompirjev
- solni cvet
- 50 g ghee masla

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: penina Belo Gordia
Čebulo olupimo in vanjo zabodemo nageljnove žbice. V lonec vlijemo mleko, dodamo lovor in čebulo ter zavremo. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut.
V loncu segrejemo maslo, dodamo moko in jo pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dolijemo mleko, iz katerga smo odstranili čebulo, med mešanjem z metlico zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Cvetači očistimo in kuhamo v vreli slani vodi 7 minut. Nato jo temeljito odcedimo. Krompir v lupini skuhamo do mehkega v slani vodi, ga malce ohladimo in olupimo.
Dva majhna ognjevarna modela namastimo ter vanj položimo cvetači. V bešamelno omako zamešamo naribani cheddar in z njo prelijemo cvetači. Potresemo s parmezanom ter postavimo v sredino pečice za 20 minut oz. da nastane zlato rjava skorja.
Olupljeni krompir na deski z roko sploščimo. V ponvi segrejemo ghee maslo, vanj naložimo krompir in ga pečemo navsaki strani 4 minute. Na koncu ga potresemo s solnim cvetom. Ponudimo ga kot prilogo gratinirani cvetači.