Gratinirana cvetača s sirovo omako
Sestavine
- 2 majhni cvetači
- 500 ml mleka
- 1 lovorov list
- 1 majhna čebula
- 3 nageljnove žbicei (klinčki)
- 25 g masla
- 25 g moke
- 70 g naribanega cheddar sira
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol, črni poper
- 8 manjših čvrstih krompirjev
- solni cvet
- 50 g ghee masla
Uvod
V gostilnah, še posebej tistih, v katere te vabi mimoidoča lakota, ne pa ocena Šole okusov, se je gratiniranim jedem potrebno praviloma izogibati. Seveda obstajajo izjeme – ponavadi tiste, ki gratinirajo specializirano in v krušni peči -, toda večinoma gre za veliko slabega sira in še več nezdrave moke. Gratiniranje služi temu, da poveča porcijo, bešamel pa temu, da zakrije, kar je spodaj.
Zato gratinirajte raje doma! S to cvetačo namreč dobite kar troje: navodilo za sirovo omako, v kateri se je (cela) čebula, aromatizirana s klinčkom, le okopala, vegetarijansko jed, ob kateri se tudi zapriseženi mesojedci ne bodo zmrdovali, in še recept za pečen krompir, ki ima oboje, veliko hrustljavo zapečene skorje in še več mehke, zelo krompirjaste, sredice. Le cvetača naj ne bo prevelika, krompir naj bo prave sorte in s prave njive, pa tudi v skledi na sredini mize naj bo zelena solata.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: penina Belo Gordia
Čebulo olupimo in vanjo zabodemo nageljnove žbice. V lonec vlijemo mleko, dodamo lovor in čebulo ter zavremo. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut.
V loncu segrejemo maslo, dodamo moko in jo pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dolijemo mleko, iz katerga smo odstranili čebulo, med mešanjem z metlico zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Cvetači očistimo in kuhamo v vreli slani vodi 7 minut. Nato jo temeljito odcedimo. Krompir v lupini skuhamo do mehkega v slani vodi, ga malce ohladimo in olupimo.
Dva majhna ognjevarna modela namastimo ter vanj položimo cvetači. V bešamelno omako zamešamo naribani cheddar in z njo prelijemo cvetači. Potresemo s parmezanom ter postavimo v sredino pečice za 20 minut oz. da nastane zlato rjava skorja.
Olupljeni krompir na deski z roko sploščimo. V ponvi segrejemo ghee maslo, vanj naložimo krompir in ga pečemo navsaki strani 4 minute. Na koncu ga potresemo s solnim cvetom. Ponudimo ga kot prilogo gratinirani cvetači.