Gratinirane klapavice s pistojem
Sestavine
- 800 g klapavic
- 400 g zrelega paradižnika
- 70 g bele čebule
- 3 stroki česna
- sol, črni poper
- 5 žlic oljčnega olja
- 1/2 žličke koromačevih semen
- 120 g pečenih paprik (iz kozarca)
- 100 g mlade špinače
- 5 g sesekljane bazilike
- 40 g drobtin
- 40 g manchego sira
- nastrgana limonina lupina
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: penina Brut Rose, Bjana
Očiščene klapavice stresemo v velik lonec, dolijemo nekaj žlic vode, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 4 minute, da se školjke odprejo. Stresemo jih na cedilo in vsaki odstranimo zgornjo polovico lupine. Polovice s školjkami naložimo v veliko ognjevarno posodo.
Paradižnike blanširamo, olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo semena. Četrtine narežemo na drobne kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo in česen stisnemo. Pečeno papriko narežemo na drobne kocke. Koromačeva semena v možnarju fino zdrobimo.
V loncu segrejemo 3 žlice olja ter na srednji vročini pražimo čebulo in česen 3 minute (pazimo, da čebula ne porjavi). Dodamo koromačeva semena, sveže mleti črni poper in narezani paradižnik. Dušimo na majhni vročni 7 minut. Vmešamo pečeno papriko, solimo in pustimo ohladiti.
Špinačo blanširamo v soljeni vreli vodi 2 minuti, jo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Temeljito jo ožmemo in drobno sesekljamo. V paradižnik zamešamo narezano baziliko in špinačo ter po potrebi dosolimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj s funkcijo žar. Zmešamo drobtine, naribani sir in limonino lupino. Po školjkah porazdelimo paradižnik, ga potresemo z drobtinami in pokapljamo s preostalim oljem. Posodo postavimo na sredino pečice in pečemo 2 do 3 minute, da drobtine rahlo porjavijo.