Jakobove pokrovače in topinambur
Sestavine
- 8 očiščenih Jakobovih pokrovač z lupino
- 250 g topinamburja
- 2 žlici masla
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
- 1/2 žličke limonovega soka
- sol, poper
- 150 ml belega vina
- 10 poprovih zrn
- 2 lovorova lista
- 150 g masla
- 3 rumenjaki
- vloženi čemaževi popki (opcijsko)
- 200 g grobe soli

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2014, Marjan Simčič
Topinambur olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Stresemo ga v majhen lonec, dodamo 2 žlici masla in juho ter zavremo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter kuhamo odkrito na majhni vročini 15 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in v topinambur zamešamo limonov sok.
V kozici zavremo vino, poprova zrna in lovor ter kuhamo toliko časa, da tekočina povre za polovico in nam ostane 75 ml tekočine, ki jo precedimo. Maslo počasi segrevamo v loncu, da se sirotka usede na dno kozice in maslo nato precedimo.
Na velik pekač porazdelimo sol v 8 kupčkov in nanje položimo lupine pokrovač. V vsako damo žlico topinamburja in nanj položimo pokrovačo. Pečico segrejemo na 250 stopinj z vklopljeno funkcijo žara.
Rumenjake in vinsko redukcijo na hitro zmešamo z ročnim mešalnikom ter vlijemo v kovinsko polkrožno posodo. Posodo postavimo na lonec z vrelo vodo in z metlico penasto stepamo nad soparo, da se omaka zgosti.
Posodo odstavimo z lonca in v jajčno kremo med krepkim mešanjem z metlico počasi dodajamo precejeno maslo, da dobimo gosto omako. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Holandsko omako porazdelimo po pokrovačah in pekač postavimo v sredino pečice za 5 minut. Pazimo, da po vrhu ne potemnijo preveč. Gratinirane pokrovače takoj postrežemo.