Sestavine

  • PALAČINKE
  • 100 g moke
  • 80 g pirine moke (tip 630)
  • 350 ml mleka
  • 30 g stopljenega masla
  • 3 jajca
  • sol
  • 4 žlice ghee masla
  • NADEV IN PRELIV
  • 50 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • sol
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 2 žlici ruma
  • 1/2 žličke posušene pomarančne lupine
  • 4 jajca
  • 250 g skute
  • 120 g kisle smetane
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici medu
  • sladkor v prahu

Uvod

Skutne palačinke so hrana za dušo. So sladke, vendar niso (le) sladica. So, torej, samozadostne, vendar je vseeno dobro, če je pred njimi še juha. A ne goveja, temveč zelenjavna, čim bolj sezonska in čim bolj gosta. Ker potem palačinke ne smejo biti pregoste in pretežke, kar se skutnim sicer rado primeri. Torej smo jim naredili lahek in penast nadev, in jim dodatno priskrbeli še več površine za hrustljavost. Le pokonci smo jih postavili.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 780 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Obe vrsti moke in mleko z metlico gladko zmešamo. Dodamo stopljeno maslo, jajca in ščepec soli ter dobro zmešamo. Testo pustimo stati 10 minut. Nato na ghee maslu spečemo 12 tankih palačink.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mehko maslo, 50 g sladkorja, ščepec soli, vaniljevo pasto, rum in pomarančno lupino penasto stepemo v mešalniku. Dve jajci ločimo. V masleno kremo zamešamo skuto in dva rumenjaka. Beljaka s preostalim sladkorjam stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v skutno kremo.

3

Palačinko premažemo z 2 žlicama nadeva, ob strani zapognemo in zvijemo. Palačinko prerežemo na polovico in jo s prerezano stranjo navzgor postavimo v namaščeni model za pečenje. Postopek ponovimo s preostalimi palačinkami.

4

Palačinke pečemo na spodnji rešetki 10 minut. Kislo smetano, mleko, 2 jajci in med gladko zmešamo in prelijemo po palačinkah. Pečemo še 25 minut, da se preliv strdi. Pečene palačinke potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni