Sestavine

  • 500 g belega zelja
  • 90 g čebule
  • 1 strok česna
  • 5 žlic repičnega olja
  • 1 žličk sladke rdeče paprike
  • 1 žlička dimljene rdeče paprike
  • 2 žlički posušenega majarona
  • 1 žlica sladkorja
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 150 g testenskih krpic
  • 120 g kuhane šunke v kosu
  • 150 g alpskega sira (Bergkäse) ali grojerja
  • 2 žlici bučnih semen
  • 1 žlica masla

Uvod

Kaj je to soul food? Oziroma, katera jed nahrani dušo? Zeljne krpice! Ni boljše definicije. Preprosta jed, ki ni lepa, slavna, chefovska, ki je - zato? - ni v nobeni gostilni, a jo imamo vsi - kajne? - zelo radi. Ni boljšega!

Razen, ko so zeljne krpice še boljše … Da ne bodo vedno le bleki in zelje, in da si bodo tudi mesni nahranili dušo, smo jim dodali kuhano gnjat, vse skupaj pa nato še s sirom in bučnicami gratinirali. Še bolj za dušo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Zelje narežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove, česen pa na tanke rezine.

2

V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, čebulo in česen stekleno opražimo in potresemo z obema vrstama mlete paprike, majaronom in sladkorjem. Dušimo 2 minuti, dolijemo zelenjavno juho in zavremo. Vmešamo narezano zelje, solimo in popramo ter dušimo na močni vročini 10 do 15 minut.

3

Medtem testenine skuhamo na zob (al dente) in jih dobro odcedimo. Šunko najprej narežemo na trakove in nato na 2 cm velike kose. V ponvi segrejemo preostalo olje in šunko zlato rjavo opečemo. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

4

Keramični pekač za narastke namastimo z maslom. Zmešamo zelje, testenine in šunko ter porazdelimo v pekač. Potresemo z naribanim sirom in bučnimi semeni ter pečemo v sredini pečice 10 minut, da se po vrhu hrustljavo zapeče.

Oceni