Gratinirane zeljne krpice s šunko
Sestavine
- 500 g belega zelja
- 90 g čebule
- 1 strok česna
- 5 žlic repičnega olja
- 1 žličk sladke rdeče paprike
- 1 žlička dimljene rdeče paprike
- 2 žlički posušenega majarona
- 1 žlica sladkorja
- 150 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- kajenski poper
- 150 g testenskih krpic
- 120 g kuhane šunke v kosu
- 150 g alpskega sira (Bergkäse) ali grojerja
- 2 žlici bučnih semen
- 1 žlica masla

Zelje narežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove, česen pa na tanke rezine.
V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, čebulo in česen stekleno opražimo in potresemo z obema vrstama mlete paprike, majaronom in sladkorjem. Dušimo 2 minuti, dolijemo zelenjavno juho in zavremo. Vmešamo narezano zelje, solimo in popramo ter dušimo na močni vročini 10 do 15 minut.
Medtem testenine skuhamo na zob (al dente) in jih dobro odcedimo. Šunko najprej narežemo na trakove in nato na 2 cm velike kose. V ponvi segrejemo preostalo olje in šunko zlato rjavo opečemo. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
Keramični pekač za narastke namastimo z maslom. Zmešamo zelje, testenine in šunko ter porazdelimo v pekač. Potresemo z naribanim sirom in bučnimi semeni ter pečemo v sredini pečice 10 minut, da se po vrhu hrustljavo zapeče.