Gratinirani jajčevci s timijanom
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 1 srednje velika rumena čebula
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 stroka česna
- šopek timijana
- 400 ml sladke smetane
- 4 žlice naribanega parmezana
- sol, poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
Jajčevca narežemo na 5 cm debele rezine. Rahlo jih posolimo in pustimo stati 30 minut, da spustijo vodo. Nato jih oplaknemo z mrzlo vodo in posušimo.
Olupljeni česen drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo pražimo na srednji vročini, da se zmehča in ne porjavi. Dodamo česen, malce popražimo in ga skupaj s čebulo s penavko poberemo iz ponve.
V ponev dolijemo 4 žlice olja in vanjo naložimo polovico narezanih jajčevcev. Pečemo jih na srednji vročini do zlato rjave barve. Pečene jajčevce pustimo odcediti na kuhinjskem papirju. V ponev naložimo preostale jajčevce, po potrebi dolijemo 2 žlici olja in ponovimo postopek pečenja.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V onjevarno posodo naložimo dušeno čebulo s česnom in nanjo pečene jajčevce. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in osmukanimi lističi timijana. Prelijemo s smetano, potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za 35 do 40 minut. Postrežemo s kuhanim basmati rižem.