Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 1 srednje velika rumena čebula
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • šopek timijana
  • 400 ml sladke smetane
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol, poper

Uvod

Preveč jedi se rešuje s smetano … Jedi postanejo všečne, toda izgubijo svojo dušo. To je potem le še smetana, zato je škoda vsega, kar se utaplja v njej. Zaradi tega je Šola okusov pri uporabi (sladke) smetane zelo varčna. Vseeno pa je včasih to pravilo potrebno potrditi z izjemo.

Takšna izjema so melancani, ki smetane sicer ne marajo. Toda pri Nigelu Slaterju smo v njegovi zelenjavni kuharici (Tender) našli gratinirane jajčevce s smetano in timijanom, ki posebej v vegetarijanski inačici, brez mesnih dodatkov, kot glavna jed, z (basmati) rižem, ovržejo kritike glede uporabe smetane. Zato k njim ponudite zeleno solato, da bo razbremenila maščobno težo. Seveda pa se bodo gratinirani jajčevci dobro počutili tudi kot priloga, ob steaku ali pečeni jagnjetini....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
 
Postopek
1

Jajčevca narežemo na 5 cm debele rezine. Rahlo jih posolimo in pustimo stati 30 minut, da spustijo vodo. Nato jih oplaknemo z mrzlo vodo in posušimo.

2

Olupljeni česen drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezano čebulo pražimo na srednji vročini, da se zmehča in ne porjavi. Dodamo česen, malce popražimo in ga skupaj s čebulo s penavko poberemo iz ponve.

3

V ponev dolijemo 4 žlice olja in vanjo naložimo polovico narezanih jajčevcev. Pečemo jih na srednji vročini do zlato rjave barve. Pečene jajčevce pustimo odcediti na kuhinjskem papirju. V ponev naložimo preostale jajčevce, po potrebi dolijemo 2 žlici olja in ponovimo postopek pečenja.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V onjevarno posodo naložimo dušeno čebulo s česnom in nanjo pečene jajčevce. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in osmukanimi lističi timijana. Prelijemo s smetano, potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za 35 do 40 minut. Postrežemo s kuhanim basmati rižem.

Oceni