Krompirjevi cmoki, gratinirani
Sestavine
- 1 kg mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 75 g jedilnega škroba
- sol
- muškatni orešček
- 50 g stopljenega masla
- 125 aromatičnega sira(gouda, grojer)
- kajenski poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 370 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 30 minut. Še vročega olupimo, damo v ognjavevarno posodo in postavimo v ogreto pečico na sredinsko rešetko za 10 minut. Nato ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir.
V krompir zamešamo rumenjake, škrob in maslo ter dobro premešamo. Začinimo s 1/2 žličke soli in naribanim muškatnim oreščkom. Krompirjevo testo na pomokani delovni površinin oblikujemo v valj s premerom 3 cm in ga narežemo na 2 cm debele rezine.
V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo previdno stresemo krompirjeve rezine in kuhamo na majhni temperaturi 8 minut. S penavko jih poberemo iz vode in dobro odcedimo. Sir grobo naribamo.
Pečico segrejemo na žar funkcijo. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo kuhane krompirjeve rezine, jih potresemo s sirom in kajenskim poprom ter gratiniramo v sredini pečice 15 do 20 minut oz. da po vrhu rahlo porjavijo.