Sestavine

  • 1 kg mokastega krompirja
  • 3 rumenjaki
  • 75 g jedilnega škroba
  • sol
  • muškatni orešček
  • 50 g stopljenega masla
  • 125 aromatičnega sira(gouda, grojer)
  • kajenski poper

Uvod

”Samo en kozarec!” Je slišal prav? Pa ravno zdaj, ko si je hotel dotočiti. Saj se ta modra frankinja tako lepo prilega temu golažu … Najprej je rekla, da nima časa, naj on kar nekaj skuha. Zato je pogledal v zamrzovalnik in našel le govedino za golaž. Pa se je začudila: ”Golaž?” In ji je ugodil, saj ne bo navaden, saj ga bom malo izboljšal, z bučo, kisom, pečico … ”A vseeno bo le golaž. Zato naredi še nekaj za zraven, da ne bo le s kruhom.” Torej je naredil krompirjeve cmočke, ki jih je sploščil, da so spominjali na velike njoke, in jih še gratiniral. Zdaj pa mu ne pusti dotočiti …

”Cmočki so odlični. Napiši recept, da jih bom lahko uporabila še kje drugje.” Je bila to pohvala ali navodilo? Zato je vprašal: ”Kaj pa golaž?”

”Tako je dober, da bi si ga najraje še enkrat naložila. A zdaj je spet prostor v skrinji, zato ga bom raje zamrznila. Prihodnjič, ko bom jaz na vrsti, a ne bom imela veliko časa, nama ga bom pogrela. Zato pa potrebujem vino, da ga zalijem, ker si naredil pregostega.”...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 370 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 30 minut. Še vročega olupimo, damo v ognjavevarno posodo in postavimo v ogreto pečico na sredinsko rešetko za 10 minut. Nato ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir.

2

V krompir zamešamo rumenjake, škrob in maslo ter dobro premešamo. Začinimo s 1/2 žličke soli in naribanim muškatnim oreščkom. Krompirjevo testo na pomokani delovni površinin oblikujemo v valj s premerom 3 cm in ga narežemo na 2 cm debele rezine.

3

V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo previdno stresemo krompirjeve rezine in kuhamo na majhni temperaturi 8 minut. S penavko jih poberemo iz vode in dobro odcedimo. Sir grobo naribamo.

4

Pečico segrejemo na žar funkcijo. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo kuhane krompirjeve rezine, jih potresemo s sirom in kajenskim poprom ter gratiniramo v sredini pečice 15 do 20 minut oz. da po vrhu rahlo porjavijo.

Oceni