Sestavine

  • 300 g krompirja
  • 150 g črnega korena (ali pastinaka)
  • 5 vejic svežega timijana
  • 1 strok česna
  • 150 g aromatičnega sira (grojer, appenzeller, bergkäse)
  • 50 g posušenih brusnic
  • sol, črni poper
  • 2 jajci
  • 150 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • 12 tankih rezin pancete
  • model za muffine

Uvod

Ko kuhamo doma, ni vedno in vse enako dobro. Nekaj je, namreč, odlično, toda vse zelo tekne. Zato, ker smo sami izbrali, skuhali, pojedli, in vse to doma, kjer nam je najlepše. A da je odlično, se mora kar nekaj brezhibno ujeti.

Ti mafini so iz te odlične kategorije! Ne moreš jih nehati jesti, zato ni dobro, temveč odlično, da jih je v receptu za dva kar osem. Odlično je že, ko jih gledaš, kako se dvigujejo v pečici. Odlični so, ker so tako mehki in sočni, ker se črni koren tako odlično ujame s krompirjem, njiju pa imenitno dopolni sir, ker slanina v obodu doda takšno veliko piko na i, ker je vse skupaj tudi malo pekoče in ker brusnice vso to odličnost še osladijo. A s tem še ni konec odličnosti, saj je zimski siljeni radič posebnost že sam po sebi, ko pa ga na hitro opečemo, z odličnim olivnim oljem in s pravim ter staranim balzamičnim kisom, postane poslastica, ki z okusom, teksturo, barvo in aromo dopolnjuje slano-sladke in mastno-pekoče mafine. Seveda ne sme manjkati še odlično vino, rdeče, z ne preveč poudarjeno kislino in z ne preveč izstopajočimi tanini, toda vseeno z zrelim telesom in poudarjeno svežino....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 kosov
  • Hranilna vrednost: 340 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rdeče cuvee 2013, Marof
 
Postopek
1

Krompir in črni koren (ali pastinak) olupimo in narežemo na zelo majhne kocke (5 mm). Olupljeni česen in osmukane timijanove lističe drobno sesekljamo. Sir narežemo na drobne kocke.

2

V skodeli zmešamo krompir, črni koren, česen, timijan, brusnice in sir. Gladko razžvrkljamo smetano in jajci ter prelijemo preko zelenjave. Vse skupaj dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3

Vdolbine pekača namastimo in obod vsake obložimo s panceto (2 rezini na vdolbino). Napolnimo jih z zelenjavno maso in pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj v ogreto pečico za 35 do 40 minut.

Oceni