Sestavine

  • 250 g makaronov
  • 250 g pora
  • 3 žlice masla
  • sol, črni poper
  • 200 g creme fraiche ali kisle smetane
  • 5 žlic mleka
  • 1 žlička zrnate gorčice
  • 120 g sira scamorza
  • kajenski poper
  • 6 žlic naribanega parmezana
  • 2 žlici drobtin

Uvod

Slovenci ob glavni jedi ne moremo brez solate, Italijani pa pred glavno jedjo ne morejo brez testenin. Italijani se iz zagate rešijo tako, da solato pojejo kot antipasto (pred testeninami), kaj pa mi?

Ker klasične testenine ne potrebujejo solate, jih je v glavno jed mogoče povišati tako, da jih pripravimo neklasično. S tem se sicer ne bi strinjali Američani, saj testeninam, ki jih najprej skuhajo, nato pa prelite s sirovo omako zapečejo v pečici, pravijo mac n’cheese, a bi jih popravili Angleži, češ da so macaroni cheese dejansko njihova jed. Kjer se jih toliko prepira, lahko zmagate Vi, če klasiko, čigava že je, spremenite s porom, ki ga imate že tako predolgo v shrambi. A nikar ne pozabite na veliko skledo zelene solate, saj je zaradi nje ves ta ”prepir”....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Makarone stresemo v vrelo slano vodo in jih kuhamo 2 minuti manj kot piše na embalaži. Nato jih odcedimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sir grobo naribamo.

2

Por očistimo, debelejša stebla po dolgem prerežemo na polovico in ga narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo maslo in narezani por pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika ter por solimo in popramo.

3

V skodeli gladko zmešamo smetano, mleko in gorčico ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Dodamo kuhane testenine, dušeni por, naribani sir in 4 žlice parmezana ter dobro premešamo.

4

Model namastimo in vanj stresemo testenine v omaki. Zmešamo drobtine in preostali parmezan ter potresemo po vrhu testenin. Postavimo jih v sredino pečice za 25 do 30 minut oz. da po vrhu zlato porjavijo.

Oceni