Gratinirani makaroni s porom in sirom
Sestavine
- 250 g makaronov
- 250 g pora
- 3 žlice masla
- sol, črni poper
- 200 g creme fraiche ali kisle smetane
- 5 žlic mleka
- 1 žlička zrnate gorčice
- 120 g sira scamorza
- kajenski poper
- 6 žlic naribanega parmezana
- 2 žlici drobtin

Makarone stresemo v vrelo slano vodo in jih kuhamo 2 minuti manj kot piše na embalaži. Nato jih odcedimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sir grobo naribamo.
Por očistimo, debelejša stebla po dolgem prerežemo na polovico in ga narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo maslo in narezani por pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Ponev odstavimo s štedilnika ter por solimo in popramo.
V skodeli gladko zmešamo smetano, mleko in gorčico ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Dodamo kuhane testenine, dušeni por, naribani sir in 4 žlice parmezana ter dobro premešamo.
Model namastimo in vanj stresemo testenine v omaki. Zmešamo drobtine in preostali parmezan ter potresemo po vrhu testenin. Postavimo jih v sredino pečice za 25 do 30 minut oz. da po vrhu zlato porjavijo.