Gratinirani por in krompir z inčuni
Sestavine
- GRATINIRANI POR
- 750 g ožjih porovih stebel
- 120 g sira Comte ali grojer
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 pest drobtin
- muškatni orešček
- sol, poper
- 1 žlica masla
- KROMPIR Z INČUNI
- 12 srednje velikih čvrstih krompirjev
- 1 žlička kumine v zrnju
- 2 lovorova lista
- 12 sardelnih filejev (inčunov)
- 1 lonček creme fraiche
- pekoča dimljena paprika v prahu
- 12 majhnih listov kapucinke
Krompir umijemo, stresemo v večji lonec, dolijemo mrzlo vodo, solimo, dodamo kumino in lovor ter zavremo. Kuhamo pokrito 20 do 25 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por očistimo, narežemo na 10 cm dolge kose in kuhamo v soljeni vreli vodi 2 do 3 minute. Kuhani por stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V skledi zmešamo drobtine, naribani sir, česen, naribani muškatni orešček, sol in sveže mleti poper. Model za narastke namastimo, vanj naložimo plast pora, potresemo s polovico drobtin in prekrijemo s preostalim porom. Potresemo s preostalimi drobtinami, po vrhu porazdelimo kosme masla in postavimo v sredino pečice za 15 minut.
Kuhani krompir odcedimo in še vročega olupimo. Naložimo ga na krožnike, rahlo potresemo s solnim cvetom in na vsakega damo 1 žličko creme fraiche in 1 sardelni file. Potresemo s papriko v prahu in okrasimo z listi kapucinke.