Sestavine

  • GRATINIRANI POR
  • 750 g ožjih porovih stebel
  • 120 g sira Comte ali grojer
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 1 pest drobtin
  • muškatni orešček
  • sol, poper
  • 1 žlica masla
  • KROMPIR Z INČUNI
  • 12 srednje velikih čvrstih krompirjev
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • 12 sardelnih filejev (inčunov)
  • 1 lonček creme fraiche
  • pekoča dimljena paprika v prahu
  • 12 majhnih listov kapucinke

Uvod

Še eden od dni, na katere nismo ponosni. Ne, da gre vse narobe, a nič tudi ne gre prav. In na koncu je potrebno še nekaj skuhati. Kaj? S čim? Kako? Joj! Ker pa je lakota neizprosna, začnemo odpirati, hladilnik, shrambo, predale. Se je kaj našlo? Nekaj debelih porov in majhnih krompirjev. Se da iz tega kaj ustvariti? Seveda, saj je kozarec z vloženimi sardelnimi fileji vedno na čakanju, tudi creme fraiche še ni potekel rok trajanja in nekaj sira se za vsak primer, nikoli ne veš, tudi vedno najde.

V takšnih dneh ni dobro zavrteti številke na pomoč, saj bo pica mrzla, burger pa spet ne bo dober. In tudi zrezek, če je kakšen še ostal v zamrzovalniku, bo potreboval prilogo. Zato so v takšnih dneh najboljše zelenjavne jedi, pri katerih ni nič narobe, ker je vse prav....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir umijemo, stresemo v večji lonec, dolijemo mrzlo vodo, solimo, dodamo kumino in lovor ter zavremo. Kuhamo pokrito 20 do 25 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por očistimo, narežemo na 10 cm dolge kose in kuhamo v soljeni vreli vodi 2 do 3 minute. Kuhani por stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

V skledi zmešamo drobtine, naribani sir, česen, naribani muškatni orešček, sol in sveže mleti poper. Model za narastke namastimo, vanj naložimo plast pora, potresemo s polovico drobtin in prekrijemo s preostalim porom. Potresemo s preostalimi drobtinami, po vrhu porazdelimo kosme masla in postavimo v sredino pečice za 15 minut.

4

Kuhani krompir odcedimo in še vročega olupimo. Naložimo ga na krožnike, rahlo potresemo s solnim cvetom in na vsakega damo 1 žličko creme fraiche in 1 sardelni file. Potresemo s papriko v prahu in okrasimo z listi kapucinke.

Oceni