Gratinirani rigatoni z omako iz pečenice
Sestavine
- 2 kom salsiccia klobase (ali pečenice)
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlička posušenega timijana
- 50 ml rdečega vina
- 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov
- sol
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 500 g testenin (rigatoni)
- 4 žlice naribanega parmezana
- 250 g mocarele
- črni poper
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 858 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Modri pinot 2017, Šumenjak
Klobasi odstranimo olupek in jo grobo nadrobimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V širkem loncu segrejemo olje ter stekleno opražimo čebulo in česen. Dodamo klobaso in timijan ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut.
Dolijemo vino, ga rahlo pokuhamo in vmešamo paradižnik s sokom vred. Omako solimo, dodamo čilijeve kosmiče in kuhamo delno pokrito na majhni temperaturi 1 uro.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej kuhamo testenine 10 do 12 minut (oz. po navodilu na embalaži), da še ostanejo čvrste oz. al dente. Mocarelo narežemo na rezine in pustimo odcediti.
Kuhane testenine odcedimo, stresemo v omako, dodamo parmezan in dobro premešamo. Model za narastek namastimo in vanj stresemo testenine z omako. Po vrhu naložimo narezano mocarelo in postavimo v pečico za 15 minut, da se narastek po vrhu rahlo zapeče. Potresemo s sveže mletim poprom in takoj serviramo.