Sestavine

  • 2 kom salsiccia klobase (ali pečenice)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 50 ml rdečega vina
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov
  • sol
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 500 g testenin (rigatoni)
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • 250 g mocarele
  • črni poper

Uvod

Skrivnost dobre pašte je v tem, da se testenine z omako premešajo že v ponvi, ne pa šele na krožniku! To tudi pri nas, kjer so sinonim za testenine še vedno le špageti, za omako pa le bolonjska, pa čeprav oboje v Italiji sploh ne gre skupaj, ne v ponvi in ne na krožniku, ni več skrivnost. Toda, ste vedeli, da je skrivnost odlične (ne le dobre) pašte v tem, da gre na koncu še na zapeko v pečico?!

In tako ste zdaj v Šoli okusov izvedeli v enem receptu kar tri testeninske resnice. Zamenjajte, torej, špagete s kratkimi makaroni, kot Italijani rečejo vsem testeninam, torej rigatoni. Zamenjajte govedino v raguju, kot Italijani pravijo gosti bolonjski omaki, s salsiccio, kot Italijani pravijo svojim pečenicam. In zamenjajte štedilnik s pečico ter testenine na koncu še gratinirajte, pa čeprav je to po francosko, a zato z italijansko mocarelo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 858 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2017, Šumenjak
 
Postopek
1

Klobasi odstranimo olupek in jo grobo nadrobimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V širkem loncu segrejemo olje ter stekleno opražimo čebulo in česen. Dodamo klobaso in timijan ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut.

2

Dolijemo vino, ga rahlo pokuhamo in vmešamo paradižnik s sokom vred. Omako solimo, dodamo čilijeve kosmiče in kuhamo delno pokrito na majhni temperaturi 1 uro.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v njej kuhamo testenine 10 do 12 minut (oz. po navodilu na embalaži), da še ostanejo čvrste oz. al dente. Mocarelo narežemo na rezine in pustimo odcediti.

4

Kuhane testenine odcedimo, stresemo v omako, dodamo parmezan in dobro premešamo. Model za narastek namastimo in vanj stresemo testenine z omako. Po vrhu naložimo narezano mocarelo in postavimo v pečico za 15 minut, da se narastek po vrhu rahlo zapeče. Potresemo s sveže mletim poprom in takoj serviramo.

Oceni