Gua Bao
Sestavine
- RDEČE ZELJE
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1/2 žlice soli
- 30 ml riževega kisa
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 250 g rdečega zelja
- POTREBUŠINA
- 50 g svežega ingverja
- 1 rdeči čili
- 4 stroki česna
- 100 g čebule
- 4 žlice ogrščičnega olja
- 1 kg svinjskega trebuha (s kožo in brez kosti)
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 4 žličke Five Spice začimbne mešanice
- 80 ml riževega kisa
- 100 ml sojine omake
- 4 žlice Hoisin omake
- 2 žlici jedilnega škroba
- TAHINI OMAKA
- 1 strok česna
- 2 žlici limonovega soka
- 60 g tahinija (sezamove paste)
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g praženih soljenih arašidov

Uvod
Ker že imamo dober recept za soparjene bao štručke, se zdaj lahko posvetimo njihovemu nadevu. Mehko in puhasto soparjeno testo lepo pivna, zato ima najraje svinjsko potrebušino. Če se nam mudi, jo lahko razrežemo in le hitro popečemo, toda za prave užitke, ki se cedijo po bradi, roki in kravati, jo moramo ”pozabiti” v pečici. Potem bo tako mehka in sočna, da se bo kar sama natrgala, med pečenjem pa bo ustvarila tudi ”nepozabno” omako. Da nam med pečenjem ne bo dolgčas, si bomo čakanje krajšali s pripravo zelenjavnih mariniranih prilog in sezamove kremne omake.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 3 ure
Dan prej rdeče zelje očistimo in tanko naribamo. Zavremo sladkor, rižev kis, čilijeve kosmiče, sol in 250 ml vode ter kuhamo 5 minut. Prelijemo po narezanem zelju, premešamo in pokrito postavimo z hladilnik preko noči.
Ingver olupimo in narežemo na rezine. Čiliju odstranimo semena in narežemo na kolobarje. Olupljeno čebulo in česen grobo sesekljamo. Vse skupaj v blenderju drobno sesekljamo.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. V litoželezni posodi za pečenje segrejemo olje in meso pečemo na srednji vročini 12 minut, vmes ga obrnemo. Dodamo sladkor in rahlo karameliziramo. V posodo stresemo še čebulno mešanico in five spice začimbo ter pražimo 2 minuti.
Dolijemo riževo vino, sojino omako, Hoisin omako in 750 ml vode. Zavremo in pokrito pečemo na spodnji rešetki 2 uri 30 minut. Med pečenjem vsakih 30 minut meso obrnemo.
Medtem gladko zmešamo limonov sok, tahini pasto, stisnjen strok česna in 1/2 žličke soli. Med mešanjem počasi dolivamo 50 do 75 ml vroče vode, da dobimo kremasto omako. Na koncu vanjo zamešamo oljčno olje.
Pečeno meso vzamemo iz posode in pustimo počivati 10 minut. Medtem pečico segrejemo na 220 stopinj s funkcijo žara. Z omake poberemo zgornji mastni sloj in jo zavremo. Jedilni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama vode in z njim zgostimo omako.
Potrebušino damo na pekač in postavimo pod žar v pečici za 5 do 10 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Nato potrebušino narežemo na kose. Na mizo naložimo pečeno meso, omako, marinirano rdeče zelje, tahini omako, grobo sesekljane arašide, koriandrove lističe ter soparjene štručke pri mizi poljubno nadevamo.