Hitri kruhki z zelišči in čedarjem
Sestavine
- 250 g moke (tip 405)
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 2 žlici sesekljanega pehtrana
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 zvrhana žlička pecilnega praška
- 70 g mehkega masla
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica gorčice
- 1/4 žličke kajenskega popra
- 150 ml mleka
- 80 g čedar sira
- 1 rumenjak
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Sir grobo naribamo. Zmešamo pecilni prašek in moko ter presejemo. Majhen pekač obložimo s papirjem za peko.
Maslo, gorčico, sol in kajenski poper penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Vmešamo polovico moke in mleko ter nato še preostalo polovico moke. V masleno maso zamešamo še zelišča in naribani sir.
Testo na pomokani delovni površini temeljito pregnetemo in ga razvaljamo na debelino 3 cm. S kovinskim obodom ali majhnim kozarcem (premer 5 do 6 cm) izrežemo kroge in jih naložimo na pekač. Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama vode in z njim premažemo kolačke.
Pečemo jih na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut. Ohladimo jih na rešetki. Pikantne kolačke postrežemo s figovo marmelado z rdečo čebulo ali jalapeno maslom. So tudi odlična priloga mesu na žaru.