Sestavine

  • 250 g moke (tip 405)
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 zvrhana žlička pecilnega praška
  • 70 g mehkega masla
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica gorčice
  • 1/4 žličke kajenskega popra
  • 150 ml mleka
  • 80 g čedar sira
  • 1 rumenjak

Uvod

Jaimijevim knjigam in Gordonovim kletvicam navkljub se Angležev drži sloves, da ne znajo kuhati … Njihova kuhinja je, milo rečeno, za naš okus - čudna. Vse je malo drugače. Še kruh ni kruh. A prav angleški kruh lahko ravno zato, ker je ”čuden”, včasih pride zelo prav. In je zato takrat dober! Pa čeprav nima tako krustljave skorje in tako mehke sredice, ni vzhajal s kvasom, temveč s pecilnim praškom, pa tudi ime mu ni kruh, temveč scone.

Angleške sconse, hitre kruhke ali ponvičnike, priporočamo ob žaru, kot predjed s pikantnim maslom, ali pa kot vmesni prigrizek, saj so še po nekaj dneh enako ”čudni” kot prvi dan....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Sir grobo naribamo. Zmešamo pecilni prašek in moko ter presejemo. Majhen pekač obložimo s papirjem za peko.

2

Maslo, gorčico, sol in kajenski poper penasto stepemo z ročnim mešalnikom. Vmešamo polovico moke in mleko ter nato še preostalo polovico moke. V masleno maso zamešamo še zelišča in naribani sir.

3

Testo na pomokani delovni površini temeljito pregnetemo in ga razvaljamo na debelino 3 cm. S kovinskim obodom ali majhnim kozarcem (premer 5 do 6 cm) izrežemo kroge in jih naložimo na pekač. Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama vode in z njim premažemo kolačke.

4

Pečemo jih na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut. Ohladimo jih na rešetki. Pikantne kolačke postrežemo s figovo marmelado z rdečo čebulo ali jalapeno maslom. So tudi odlična priloga mesu na žaru.

Oceni