Sestavine

  • 1 hobotnica (ca. 1 kg))
  • 1 majhen koromač
  • 1 manjša čebula
  • 5 strokov česna
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 9 žlic oljčnega olja
  • 200 ml belega vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička popra v zrnu
  • 3 avokadi
  • solni cvet
  • sok 1 limone
  • 1 majhna rdeča čebula
  • čilijevo olje
  • 3 veliki gomolji sladkega krompirja
  • 3 vejice rožmarina
  • kajenski poper

Uvod

Ne le včasih, velikokrat se pri hrani motimo! In zaradi tega zamujamo veliko užitkov. Na primer, hobotnica. Mislimo, da jo je zahtevno pripraviti, ker jo je najprej potrebno pretepati, potem pa tako dolgo kuhati z zamaški …, zato je to jed le za posebne priložnosti, še najboljše tiste, ki se jih odločimo proslaviti v gostilni. Doma pa raje ne, kajne.

Pa je tako preprosto, toda tako dobro! Saj jo je potrebno le odmrzniti in potem sploh ne še enkrat mučiti in nikakor v nedogled kuhati. Ker se bo popečena z lovkami tako lepo rdeče zvijala, potrebuje le preprosto, toda barvno-kontrastno spremljavo. Zato avokadov guacamole, ker ima dovolj pikantnosti, kisline in svežine, in ker ga je potrebno le zmešati, in zato pomfrit sladkega krompirja, ker njegova odlika ni le - kot pri krompirju - tekstura, temveč okus....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 735 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Koromač in olupljeno čebulo narežemo na tanke rezine. Neolupljeni česen z nožem rahlo sploščimo.

2

V širokem loncu segrejemo 3 žlice olja ter pražimo koromač, čebulo in koromačeva semena na srednji temperaturi 3 minute. V lonec položimo hobotnico in pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino in toliko vode, da je hobotnica skoraj pokrita s tekočino. Zavremo, dodamo še lovorov list in poprova zrna ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 45 do 60 minut.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Sladki krompir olupimo in narežemo na večje krhlje. Zmešamo ga s 3 žlicami olja, solnim cvetom in kajenskim poprom ter skupaj z rožmarinom stresemo na pekač. Pečemo na srednji rešetki 20 minut, nato zvišamo temperaturo v pečici na 250 stopinj in pečemo še 5 do 7 minut.

4

Olupljeno rdečo čebulo narežemo na drobne kocke. V majhnem loncu zavremo vodo in narezano čebulo blanširamo 30 sekund. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in osušimo.

5

Avokado olupimo in z žlico izdolbemo meso. Z vilico ga skupaj z limonovim sokom dobro pretlačimo ter začinimo s soljo in poprom. V pretlačeni avokado vmešamo polovico blanširane čebule.

6

Kuhano hobotnico dobro odcedimo, odrežemo krake in jih s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega. V ponvi segrejemo preostalo olje in krake hobotnice opečemo na močni temperaturi.

7

Pečeni krompir preložimo v servirne skodelice in ga po potrebi solimo s solnim cvetom. Na rahlo ogrete krožnike naložimo guacamole oz. avokadovo kremo, nanjo položimo pečene krake hobotnice in potresemo s preostalo čebulo. Na koncu previdno pokapljamo s čilijevim oljem.

Oceni