Hobotnica, guacamole in sladki krompir
Sestavine
- 1 hobotnica (ca. 1 kg))
- 1 majhen koromač
- 1 manjša čebula
- 5 strokov česna
- 1 žlica koromačevih semen
- 9 žlic oljčnega olja
- 200 ml belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlička popra v zrnu
- 3 avokadi
- solni cvet
- sok 1 limone
- 1 majhna rdeča čebula
- čilijevo olje
- 3 veliki gomolji sladkega krompirja
- 3 vejice rožmarina
- kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 735 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
Koromač in olupljeno čebulo narežemo na tanke rezine. Neolupljeni česen z nožem rahlo sploščimo.
V širokem loncu segrejemo 3 žlice olja ter pražimo koromač, čebulo in koromačeva semena na srednji temperaturi 3 minute. V lonec položimo hobotnico in pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino in toliko vode, da je hobotnica skoraj pokrita s tekočino. Zavremo, dodamo še lovorov list in poprova zrna ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 45 do 60 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Sladki krompir olupimo in narežemo na večje krhlje. Zmešamo ga s 3 žlicami olja, solnim cvetom in kajenskim poprom ter skupaj z rožmarinom stresemo na pekač. Pečemo na srednji rešetki 20 minut, nato zvišamo temperaturo v pečici na 250 stopinj in pečemo še 5 do 7 minut.
Olupljeno rdečo čebulo narežemo na drobne kocke. V majhnem loncu zavremo vodo in narezano čebulo blanširamo 30 sekund. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in osušimo.
Avokado olupimo in z žlico izdolbemo meso. Z vilico ga skupaj z limonovim sokom dobro pretlačimo ter začinimo s soljo in poprom. V pretlačeni avokado vmešamo polovico blanširane čebule.
Kuhano hobotnico dobro odcedimo, odrežemo krake in jih s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega. V ponvi segrejemo preostalo olje in krake hobotnice opečemo na močni temperaturi.
Pečeni krompir preložimo v servirne skodelice in ga po potrebi solimo s solnim cvetom. Na rahlo ogrete krožnike naložimo guacamole oz. avokadovo kremo, nanjo položimo pečene krake hobotnice in potresemo s preostalo čebulo. Na koncu previdno pokapljamo s čilijevim oljem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še