Hobotnica iz pečice
Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 3 stroki česna
- 2 lovorova lista
- 1 strok čilija
- 75 ml oljčnega olja
- 5 srednje velikih krompirjev
- 150 g korenja
- 1 velik koromač
- 2 rdeči čebuli
- 150 g češnjevega paradižnika
- sol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 30 minut
Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in jo položimo v široki lonec. Dodamo česen, lovorova lista, 1 strok čilija, 50 ml vode in 3 žlice olja. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 45 minut. Kuhano hobotnico pustimo rahlo ohladiti v tekočini od kuhanja.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Hobotnico očistimo, odrežemo krake in jih olupimo. Olupljeni krompir narežemo na 1 cm debele rezine. Koromač razrežemo na četrtine in nato narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. Korenje olupimo in narežemo na 3 cm velke kose.
V globoko litoželezno posodo s pokrovom vlijemo nekaj žlic olja in vanjo zložimo zelenjavo, vse skupaj rahlo solimo in pokapljamo z nekaj žlicami olja. Dolijemo 75 ml vode od kuhanja hobotnice, pokrijemo in postavimo v pečico za 30 minut.
Nato na zelenjavo naložimo krake hobotnice, pokapljamo s preostalim oljem in pečemo pokrito 30 minut. Medtem blanširano paradižnike, jih olupimo, odstranimo semenje in narežemo na četrtine.
V zelenjavo zamešamo narezane paradižnike, posodo odkrijemo in pečemo še 20 do 30 mimut. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem.