Hobotnica na žaru z zelenjavnim pirejem
Sestavine
- 1,3 kg hobotnice
- 2 stroka česna
- 2 majhna rdeča čilija
- 2 lovorova lista
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 150 g korenja
- 400 g rdeče paprike
- 300 g zrelega paradižnika
- 2 žlici olja
- sol
- 1 žlička sladkorja
- 1/2 žličke kumine
- 100 ml paradižnikovega soka
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 358 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 30 minut
- Priporočeno vino: Dugo 2009, Ščurek Wines
Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in jo položimo v široki lonec. Dodamo česen, lovorova lista, 1 strok čilija, 50 ml vode in oljčno olje. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro 30 minut, vmes pokrova ne odpiramo. Kuhano hobotnico pustimo ohladiti v tekočini od kuhanja.
Čebulo in česen drobno narežemo. Korenje olupimo in narežemo na kocke. Papriko očistimo in skupaj s paradižnikom grobo zrežemo. Čili razpolovimo, odstranimo semena in ga drobno narežemo.
V loncu segrejemo olje, vanj stresemo čebulo in česen ter pražimo 2 minuti. Vmešamo še papriko, korenje in čili ter dušimo na srednji temperaturi 10 minut. Začinimo s soljo, sladkorjem in kumino. Dodamo še narezane paradižnike in paradižnikov sok ter kuhamo odkrito 20 do 30 minut oz. toliko časa, da povre vsa tekočina. Zelenjavo zelo fino zmiksamo v blenderju in shranimo na toplem.
Kuhani hobotnici odrežemo krake in jih hrustljavo opečemo na žaru. Serviramo jo z zelenjavnim pirejem, sotiranimi lisičkami ter pečenimi paradižnički in feferoni.