Sestavine

  • 1,3 kg hobotnice
  • 2 stroka česna
  • 2 majhna rdeča čilija
  • 2 lovorova lista
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 150 g korenja
  • 400 g rdeče paprike
  • 300 g zrelega paradižnika
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 1 žlička sladkorja
  • 1/2 žličke kumine
  • 100 ml paradižnikovega soka

Uvod

Hobotnice ne kuhajte s plutovinastim zamaškom, temveč s česnom, lovorovim listom, oljčnim oljem in čilijem. Ne sme močno vreti, temveč le rahlo kuhljati. Predvsem pa je ne kuhajte v vodi, temveč v lastnem soku! Ko se bo po kuhanju v njem ohladila, bo tako mehka, da bodo štirje kraki (za dva) za solato, štirje pa za žar. Zanj uporabite litoželezno ploščo ali posodo (oblika voka), da se tanki konci lovk ne bodo na rešetkah prehitro zažgali. Prvič je vse skupaj - od čiščenja do kuhanja in pečenja - videti zapleteno, a že prva nagrada je dovolj, da bo že drugič čisto preprosto.

Zato bo takrat odkritje pravzaprav spremljava. Poletni zelenjavni pire je nadgradnja vsega, kar ob žaru že poznate in znate, saj spominja tako na gazpacho kot na BBQ omako, le na fino-kremno-topel način. Če so zraven še na žaru pečeni pekoči feferoni, bo omaka lahko bolj blaga, zato jo bodo imeli radi tudi otroci. Pa čeprav ”ne jem” zelenjave....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 358 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
  • Priporočeno vino: Dugo 2009, Ščurek Wines
 
Postopek
1

Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in jo položimo v široki lonec. Dodamo česen, lovorova lista, 1 strok čilija, 50 ml vode in oljčno olje. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro 30 minut, vmes pokrova ne odpiramo. Kuhano hobotnico pustimo ohladiti v tekočini od kuhanja.

2

Čebulo in česen drobno narežemo. Korenje olupimo in narežemo na kocke. Papriko očistimo in skupaj s paradižnikom grobo zrežemo. Čili razpolovimo, odstranimo semena in ga drobno narežemo.

3

V loncu segrejemo olje, vanj stresemo čebulo in česen ter pražimo 2 minuti. Vmešamo še papriko, korenje in čili ter dušimo na srednji temperaturi 10 minut. Začinimo s soljo, sladkorjem in kumino. Dodamo še narezane paradižnike in paradižnikov sok ter kuhamo odkrito 20 do 30 minut oz. toliko časa, da povre vsa tekočina. Zelenjavo zelo fino zmiksamo v blenderju in shranimo na toplem.

4

Kuhani hobotnici odrežemo krake in jih hrustljavo opečemo na žaru. Serviramo jo z zelenjavnim pirejem, sotiranimi lisičkami ter pečenimi paradižnički in feferoni.

Oceni