Sestavine

  • HOBOTNICA
  • 1 hobotnica
  • 500 ml piva
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici svetle miso paste
  • 4 žlice kečapa
  • 3 žlice arašidovega masla
  • PRILOGE
  • 1 limeta
  • 1 majhna kumara
  • 2 večja korenčka
  • 50 ml riževega kisa
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol
  • 2 jalapeno čilija
  • majhna glavnata solata
  • 8 hot dog štručk
  • 8 žlic pražene čebule
  • šopek koriandra
  • 100 g nahobljanega parmezana ali Comte sira
  • 12 žlic domače majoneze

Uvod

Plastične hrenovke v plastičnih štručkah so najbolj znani ameriški street food! In napolnijo jih še s sladkim, ne kislim zeljem. Kako lahko to jejo? Vseeno pa hvala za idejo. Namesto vročega psa je vroča hobotnica. Če bi Američani vedeli …, a kaj ko ne berejo Šole okusov....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Klara 2012, Vina Kerin
 
Postopek
1

Hobotnico položimo v velik lonec ter dolijemo pivo, sojino omako in toliko vode, da je hobotnica pokrita. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 1 do 2 uri oz. da se lovke zmehčajo (odvisno od velikosti hobotnice). Kuhano hobotnico ohladimo v tekočini od kuhanja.

2

Ohlajeno hobotnico razrežemo na posamezne krake. Zmešamo miso pasto, kečap in arašidovo maslo in s to pasto premažemo lovke hobotnice.

3

Kumaro in korenje grobo naribamo ter zmešamo z riževim kisom, sladkorjem in soljo po okusu. Pustimo stati 1 uro. Jalapeno čilije prerežmo na polovico, odstranimo semenje, jih narežemo na tanke kolobarje in položimo v skodelo z mrzlo vodo.

4

Lovke hobotnice rahlo opečemo na žaru ali v pečici z vklopljeno funkcijo žara. Štručke malce segrejemo in na spodnjo stran položimo list solate, pečeni krak hobotnice, marinirano zelenjavo, majonezo, kolobarje jalapeno čilija, ocvrto čebulo in nahobljani sir. Postrežemo še vroče.

Oceni