Sestavine

  • 140 ml sladke smetane
  • sveži koper
  • 1/2 limete
  • 20 g hrenove korenine
  • 250 g kozjega jogurta
  • 10 g nastrganega hrena iz kozarca
  • kajenski poper
  • 4 listi želatine
  • 1 žlica suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 1 beljak
  • 400 g dimljene postrvi (Domačija Novak)
  • sveži drobnjak
  • čatni rdeče pese (Vivi)
  • kandirana limona v sladkornem sirupu

Uvod

Pa smo spet pri sestavinah. Če je postrv iz Krke in če je dimljena na Domačiji Novak, je skoraj vse že opravljeno. Le še primeren krožnik, na katerem pride do izraza hrenov mousse, ki ga lahko pripravite že dan prej, in spremljava, ki je odvisna le od domišljije. Mi smo tokrat imeli čatni rdeče pese, v sladkorni sirup vloženo limono in zeliščno olje kopra, toda prihodnjič bo lahko namesto tega le motovilec, ki ga bo začinila solatna marinada z orehovim oljem....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 352 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Cmrečnjak, Međimurje, Hrvaška
 
Postopek
1

Majhen model za terino (600 do 700 ml) obložimo s prozorno folijo. Smetano s ščepcem soli stepemo in postavimo do uporabe v hladilnik. Hren olupimo, ga drobno nastrgamo in zmešamo z limetinim sokom. Želatino namočimo v mrzli vodi. Beljak trdo stepemo s ščepcem soli.

2

Zmešamo jogurt, nastrgani hren, drobno narezani koper in hren iz kozarca ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. V majhni kozici segrejemo vermut in v njem raztopimo ožeto želatino. Vmešamo jo v jogurt in postavimo na hladno za 10 minut. Nato vmešamo sladko smetano in beljakov sneg. Z maso napolnimo pripravljeni model, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik

3

Pred serviranjem postrvi odstranimo kožo in morebitne kosti ter jo narežemo na manjše kose. Mousse zvrnemo iz modela, odstranimo folijo in ga narežemo na enako velike kose. Na krožnike naložimo postrv, hrenov mousse, čatni rdeče pese in kandirano limono ter potresemo z narezanim drobnjakom.

Oceni