Sestavine

  • 2 šalotki
  • 100 g masla
  • 2 žlici moke
  • 150 ml suhega belega vina
  • 600 ml piščančje jušne osnove
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 kislo jabolko (topaz)
  • 100 g kuhane in olupljene rdeče pese
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlica malinovega kisa
  • sol, poper
  • sladkor
  • šopek drobnjaka
  • 120 ml ohlajenega sončničnega olja
  • 80 g svežega hrena
  • kajenski poper
  • 4 rezine dimljenega lososa

Uvod

V restavracijah jim dovolimo, da nas razvajajo s hodi. Všeč nam je, če nas pozdravijo iz kuhinje z majhnim prigrizkom, da se predstavijo, kaj znajo, imajo, želijo. Potem je za začetek najprej hladno, nato še toplo, zatem je nekaj vmes, nato ribje in, kdor zmore, še mesno glavno, spet nekaj vmes, potem se šele začne sladkanje, ki je tudi (lahko) v hodih. Si toliko časa za hrano vzamemo tudi doma?

Doma je ponavadi ravno obratno, čim prej, čim hitreje, torej čim več na čim manj krožnikih, po možnosti le na enem. Zakaj takšni ekstremi, zakaj le eno ali drugo, zakaj ne nekje na sredini? Več hodov, toda na manj krožnikih, se glasi rešitev!

Zato ta hrenova juha! Ker doma brez juhe ne moremo. A zato je ta čisto drugačna: hrenova, ker je zimska, z drobnjakovim oljem, ker mora biti tudi osvežilna, večplastna in barvita, in s hladno predjedjo, tatarjem rdeče pese in jabolka ter dimljenim lososom - kar v juhi....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 50 g masla in šalotko stekleno podušimo. Potresemo z moko, malce opražimo in dolijemo vino. Zavremo in kuhamo 1 minuto. Dolijemo še juho in smetano ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

2

Jabolko olupimo in izrežemo peške. Jabolko in rdečo peso narežemo na zelo majhne kocke (5 mm). V marinado zmešamo repično olje, kis, sol, poper in sladkor ter prelijemo po narezani pesi in jabolku. Premešamo in po potrebi dodatno začinimo.

3

Drobnjak narežemo, stresemo v visoki vrč, prelijemo s sončničnim oljem in gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Hren olupimo in fino naribamo.

4

Juho zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom in ponovno segrejemo. Nato vanjo zamešamo naribani hren, preostalo maslo, sol, kajenski poper in brizg limetinega soka ter penasto zmiksamo s paličnim mešalnikom.

5

Rezine lososa zvijemo v obliko cveta vrtnice. Tatar s pomočjo kovinskih obročev (4 cm) oblikujemo v stolpič v sredino krožnika in previdno oblijemo z juho. Na vrh tatarja položimo lososov cvet in okrasimo z drobnjakovim oljem.

Oceni