Hrenova juha, rdeča pesa, dimljeni losos
Sestavine
- 2 šalotki
- 100 g masla
- 2 žlici moke
- 150 ml suhega belega vina
- 600 ml piščančje jušne osnove
- 250 ml sladke smetane
- 1 kislo jabolko (topaz)
- 100 g kuhane in olupljene rdeče pese
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlica malinovega kisa
- sol, poper
- sladkor
- šopek drobnjaka
- 120 ml ohlajenega sončničnega olja
- 80 g svežega hrena
- kajenski poper
- 4 rezine dimljenega lososa

Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 50 g masla in šalotko stekleno podušimo. Potresemo z moko, malce opražimo in dolijemo vino. Zavremo in kuhamo 1 minuto. Dolijemo še juho in smetano ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.
Jabolko olupimo in izrežemo peške. Jabolko in rdečo peso narežemo na zelo majhne kocke (5 mm). V marinado zmešamo repično olje, kis, sol, poper in sladkor ter prelijemo po narezani pesi in jabolku. Premešamo in po potrebi dodatno začinimo.
Drobnjak narežemo, stresemo v visoki vrč, prelijemo s sončničnim oljem in gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Hren olupimo in fino naribamo.
Juho zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom in ponovno segrejemo. Nato vanjo zamešamo naribani hren, preostalo maslo, sol, kajenski poper in brizg limetinega soka ter penasto zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Rezine lososa zvijemo v obliko cveta vrtnice. Tatar s pomočjo kovinskih obročev (4 cm) oblikujemo v stolpič v sredino krožnika in previdno oblijemo z juho. Na vrh tatarja položimo lososov cvet in okrasimo z drobnjakovim oljem.