Hruškova kupa s karamelo
Sestavine
- 4 hruške viljamovke
- 2 žlici limonovega soka
- 90 g sladkorja
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 2 klinčka (nageljnova žbica)
- 80 ml suhega belega vina
- 1 žlička jedilnega škroba
- 20 g masla
- 300 ml sladke smetane
- 200 g mascarpone sira
- 2 žlici hruškovega žganja (viljamovka)
- 60 g italijanskih piškotov Amaretti
- 4 baby piškote
- 1 žlica nastrgane lupine bio limone

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 611 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Hruške olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške, narežemo na majhne kocke in pokapljamo z limonovim sokom. V loncu zavremo vino, 80 ml vode, klinčka, 1 zavitek vanilijevega sladkorja in 40 g sladkorja. Dodamo hruške in pokrito kuhamo na majhni vročini 2 do 3 minute. Jedilni škrob zmešamo z žlic mrzle vode in z njim zgostimo hruškov kompot. Nato ga prelijemo v skledo in pustimo ohladiti.
Za karamelo v majhni ponvi svetlo rjavo karameliziramo 50 g sladkorja in 2 žlici vode. Dodamo na kocke narezano maslo in 100 ml smetane ter kuhamo na majhni vročini toliko časa, da se karamela raztopi in rahlo zgosti. Karamelo nato ohladimo.
Mascarpone gladko razmešamo s hruškovim likerjem in 2 žlicama sladke smetane. Preostalo smetano in vanilijev sladkor kremasto stepemo ter jo zamešamo v mascarpone.
Amarette in baby piškote zmeljemo v blenderju. V servirne kozarce damo 2 žlici hruškovega raguja, nato sledi plast piškotnih drobtin, 2 žlici mascarpone kreme, karamela, 1 do 2 žlici hruškovega raguja, preostale drobtine, mascarpone in na vrhu hruške ter mascarpone. Potresemo z nastrgano limonino lupino.