Hruškovo pecivo z javorovim sirupom
Sestavine
- 130 g mehkega masla
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g muscovado sladkorja
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g mletih lešnikov
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 450 g zrelih hrušk
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 5 žlic javorovega sirupa

Hruške olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške, narežemo na 2 cm velike kocke in stresemo v ponev. Dodamo 30 g masla in cimet ter zavremo. Hruške kuhamo na srednji vročini 5 minut oz. da se zmehčajo. Vmešamo 3 žlice javorovega sirupa in ponev odstavimo s štedilnika.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno pekača (22 x 27 cm) obložimo s peki papirjem. Moko in pecilni prašek presejemo in vanjo zamešamo še lešnike. V skodeli z vilico razžvrkljamo jajca in mleko.
Obe vrsti sladkorja in 100 g masla v mešalniku zmiksamo v svetlo gosto kremo. Masleni kremi med mešanjem izmenično dodajamo moko in jajca, da dobimo gladko testo. Na koncu vanj zamešamo še vanilijev ekstrakt.
Testo porazdelimo v pekač, poravnamo in po vrhu potresemo hruške s tekočino vred. Pecivo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut (naredimo test z leseno paličico), ga malce ohladimo in narežemo na kose. Še mlačno pecivo postrežemo s stepeno sladko smetano, ki jo pokapljamo s preostalim javorovim sirupom.