Sestavine

  • 130 g mehkega masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g muscovado sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 g mletih lešnikov
  • 3 velika jajca
  • 3 žlice mleka
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 450 g zrelih hrušk
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 5 žlic javorovega sirupa

Uvod

Nagrada, ker ste si privoščili dolg zimski popoldanski sprehod, dopoldan pa ste že spekli pecivo, ki je zdaj po sprehodu ravno pravšnje, da vas ob čaju/kavi prijetno pogreje. To so tisti majhni in sladki grehi, ki se jim je potrebno čim večkrat prepuščati, kajti le tako bomo čim manjkrat prišli v skušnjavo, da posežemo po nalezljivo šelestečem stanjolu, v katerem se skrivajo resnični grehi. Čeprav je oboje sladko in za vmes, med enim in drugim obrokom, je sveže domače hruškovo pecivo, pa četudi je na njem smetanova čepica, zdravi greh, vse drugo, pa čeprav je še tako bleščeče in vešče poslikano, zapakirano, oglaševano in prodano, pa nezdravi!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 9 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Hruške olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške, narežemo na 2 cm velike kocke in stresemo v ponev. Dodamo 30 g masla in cimet ter zavremo. Hruške kuhamo na srednji vročini 5 minut oz. da se zmehčajo. Vmešamo 3 žlice javorovega sirupa in ponev odstavimo s štedilnika.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno pekača (22 x 27 cm) obložimo s peki papirjem. Moko in pecilni prašek presejemo in vanjo zamešamo še lešnike. V skodeli z vilico razžvrkljamo jajca in mleko.

3

Obe vrsti sladkorja in 100 g masla v mešalniku zmiksamo v svetlo gosto kremo. Masleni kremi med mešanjem izmenično dodajamo moko in jajca, da dobimo gladko testo. Na koncu vanj zamešamo še vanilijev ekstrakt.

4

Testo porazdelimo v pekač, poravnamo in po vrhu potresemo hruške s tekočino vred. Pecivo pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut (naredimo test z leseno paličico), ga malce ohladimo in narežemo na kose. Še mlačno pecivo postrežemo s stepeno sladko smetano, ki jo pokapljamo s preostalim javorovim sirupom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)