Sestavine

  • 230 g moke
  • 140 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 veliki rumenjak
  • 800 g češenj
  • 2 žlici limonovega soka
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici jajčnega likerja

Uvod

Čeprav jih gre večina z domačega (ali sosedovega) drevesa v marmelado, so češnje tisti sadež, ki ga je potrebno najhitreje spraviti v promet. Ko so, jih je preveč, ko jih ni, pa so konzerve kompota le slaba tolažba. In ker se češenj ne da zobati tako hitro kot rastejo, potrebujemo vedno še kak novi recept za češnjevo pito, saj tiste, ki jo pečejo vsi, smo se že naveličali.

Torej smo stari dobri tartni trik, ko se sadna pita najlepše zapeče obrnjena na glavo, uporabili tudi pri češnjah. Izpade tako dobro, da bo komaj kaj ostalo še za marmelado....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Moko in na kocke narezano maslo rahlo pregnetemo, dodamo rumenjak in sladkor v prahu ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Češnje izkoščičimo, pokapljamo z limonovim sokom in potresemo s 3 žlicami sladkorja. Premešamo, stresemo v model za peko (premer 28 cm) in jih poravnamo.

3

Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 32 cm. Razvaljano testo previdno položimo na češnje in robove rahlo zapognemo navznoter. V testo tri krat zarežemo tanko črto, da bo med peko zrak lahko uhajal.

4

Pito pečemo v sredini pečice 30 minut, nato testo potresemo s preostalim sladkorjem in pečemo še 7 do 10 minut. Pečeno pito rahlo ohladimo in nato zvrnemo iz modela na servirni krožnik. Sladko smetano stepemo, vanjo zamešamo jajčni liker in ponudimo k češnjevi piti.

Oceni