Hrustljava češnjeva pita
Sestavine
- 230 g moke
- 140 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 veliki rumenjak
- 800 g češenj
- 2 žlici limonovega soka
- 5 žlic sladkorja
- 2 žlici jedilnega škroba
- 200 ml sladke smetane
- 2 žlici jajčnega likerja

Moko in na kocke narezano maslo rahlo pregnetemo, dodamo rumenjak in sladkor v prahu ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Češnje izkoščičimo, pokapljamo z limonovim sokom in potresemo s 3 žlicami sladkorja. Premešamo, stresemo v model za peko (premer 28 cm) in jih poravnamo.
Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 32 cm. Razvaljano testo previdno položimo na češnje in robove rahlo zapognemo navznoter. V testo tri krat zarežemo tanko črto, da bo med peko zrak lahko uhajal.
Pito pečemo v sredini pečice 30 minut, nato testo potresemo s preostalim sladkorjem in pečemo še 7 do 10 minut. Pečeno pito rahlo ohladimo in nato zvrnemo iz modela na servirni krožnik. Sladko smetano stepemo, vanjo zamešamo jajčni liker in ponudimo k češnjevi piti.